Tisti boksar, ki je rad bral poezijo

Predstavo Zajtrk prvakov, ki jo bodo jutri premierno uprizorili v gledališču Ulysses, predpremiero pa bo doživela nocoj, navdihujeta življenje, osebnost in uspehi boksarskega šampiona Mate Parlova (1948-2008). V avtorskem projektu mladega režiserja Aleksandra Švabića med drugimi nastopata Slavko Štimac in Lucija Šerbedžija, glasbo pa podpisuje Damir Urban.

Priljubljeni filmski igralec Slavko Štimac v teh dneh nastopa v 
predstavi Zajtrk prvakov v gledališču Ulysses na Brionih.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Priljubljeni filmski igralec Slavko Štimac v teh dneh nastopa v predstavi Zajtrk prvakov v gledališču Ulysses na Brionih.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

MALI BRION >Predstava Zajtrk prvakov je dva tedna pred premiero dobila drugo ime. Ustvarjalci so jo pripravljali pod naslovom Mate Parlov, a družina pokojnega boksarskega šampiona ni dovolila uporabe njegovega imena, saj ga je pred tem zaščitila.

Mate Parlov, ki velja za največjega jugoslovanskega in hrvaškega boksarja vseh časov, je najvišje naslove najprej osvojil kot amater, potem pa še kot profesionalec. Bil je svetovni in evropski prvak, leta 1972 pa si je na olimpijskih igrah v Münchnu priboksal še olimpijsko zlato. Bil je levičar, kar je (bila) v boksu prednost: večkrat je dejal, da v ringu z levo roko opravi 99 odstotkov dela. Pred odločilnimi tekmami se je umiril z branjem poezije, za katero ga je navdušil starejši brat, profesor književnosti. Ob koncu kariere je živel povsem blizu Brionov, v Fažani, in sicer precej odmaknjeno od javnega življenja. V Pulju je imel bar Mate, v katerem je delal, gostom kuhal kavo, jim stregel in kartal s prijatelji.

Po nocojšnji predpremieri in jutrišnji premieri bodo v trdnjavi Minor na Malem Brionu ponovitve predstave Zajtrk prvakov še v nedeljo, ponedeljek, torek in sredo prihodnji teden.

“Mate Parlov je zaznamoval mojo mladost. Za našo družino in še številne druge po vsej Jugoslaviji, je bil heroj, za mojo generacijo pa absolutni šampion” je v pogovoru za Kurir dejal filmski igralec Slavko Štimac, ki bo z vlogo v Zajtrku prvakov po vrsto letih spet okusil gledališke deske. Po njegovih besedah v predstavi ne bodo šli v ring, saj Mate Parlov ustvarjalce Zajtrka prvakov zanima predvsem kot osebnost. “Zelo rad je imel poezijo. Na pamet je znal številne pesmi različnih avtorjev. Živel je odmaknjeno, bil je svetovni prvak, a je stregel gostom v svojem baru. Večkrat se je zgodilo, da so ga poskušali sprovocirati in ga pošiljali po sladkor ali vodo, on pa je vse to prenašal povsem mirno. Zame ni bil le najboljši evropski boksar svojega časa, ampak čudovita osebnost,” je še povedal Štimac.

Koprodukcijo gledališča Ulysses in Bitef teatra režira Aleksandar Švabić, ki je odraščal v Pulju, mestu, kjer je živel in je tudi pokopan Mate Parlov.“Zame, ki sem se rodil v Pulju, je Mate Parlov svojevrsten heroj,” pojasnjuje režiser, ki je lani na Brionih občinstvo navdušil s predstavo TujecRainerja W. Fassbinderja.

Besedilo za Zajtrk prvakov je pisalo pet avtorjev: Tomislav Zajec se je posvetil otroštvu Mate Parlova, njegovemu prihodu v Pulj in boksarkskim začetkom, Aleksandar Radivojević je dobil nalogo, da napiše sceno, ki se dogaja v garderobi na Olimpijskih igrah v Münchenu, kjer je Parlov osvojil zlato kolajno, Dimitrije Kokanov pa je napisal sceno, ki se dogaja v isti slačilnici, a po dobljenem dvoboju. Olga Dimitrijević je svoj del napisala skozi prizmo dekleta, ki je Parlova doživljala kot mit in ga ni nikoli srečala, Nataša Rajković pa je vsa besedila dramaturško povezala.

V predstavi ob Slavku Štimcu in Luciji Šerbedžija nastopajo še Dejan Dedić, Katarina Bistrović-Darvaš in Jerko Marčić. Scenografija je delo Davorja Sanvincentija, kostume je oblikovala Maria Marković, luči Andrej Hajdinjak, zvok Davor Rocco, koreograf je Staša Zurovac, glasbo za Zajtrk prvakov pa je napisal Damir Urban.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano