Todd Haynes bi se lotil dokumentarca The Velvet Underground

Letošnji prejemnik častnega leoparda na filmskem festivalu v Locarnu, režiser, scenarist in producent Todd Haynes je na festivalu omenil, da bi bil lahko eden od njegovih prihodnjih projektov dokumentarec o legendarni newyorški skupini The Velvet Underground, navaja portal Variety. Označil jih je za enega največjih bandov vseh časov.

The Velvet Underground z Andyjem Warholom (drugi z leve). Foto: /
The Velvet Underground z Andyjem Warholom (drugi z leve). Foto: /

LOCARNO > Haynesova najava o snemanju dokumentarca je odjeknila le nekaj mesecev za tem, ko je prvenec skupine The Velvet Underground & Nico slavil pol stoletja od izida. Še nenaslovljeni dokumentarec o zasedbi, ki je bila t.i. hišni band v znameniti Factory Andyja Warhola, bo po besedah režiserja temeljil na Warholovih posnetkih skupine in na bogati kulturi eksperimentalnega filma.

Warhol je v sodelovanju s Paulom Morrisseyjem med drugim leta 1966 posnel film The Velvet Underground and Nico: A Symphony of Sound, ki prikazuje člane The Velvet Underground med vajo v izvirni postavi, v kateri so bili Lou Reed, Sterling Morrison, Maureen Tucker, John Cale in Nico.

Haynes je dodal, da mu projekt predstavlja velik izziv, saj je o zasedbi malo znanega. Za potrebe filma se bo srečal s še živečimi člani The Velvet Underground in drugimi ustvarjalci, ki so bili pomemben del umetniškega gibanja 60. let minulega stoletja.

Režiser se je v svojih filmih večkrat na nekonvencionalen način posvečal glasbenim ikonam, kot so Karen Carpenter, David Bowie in Bob Dylan v filmih Superstar: The Karen Carpenter Story, Žametne noči in Bob Dylan: 7 obrazov.

V Locarnu so letos režiserja nagradili s častnim leopardom. Po besedah umetniškega direktorja festivala Carla Chatriana v Haynesovih likih "živi čarobnost velikih kinematografov". S svojimi filmi je ustvaril edinstven univerzum ter pri tem združil ameriško in evropsko filmsko tradicijo.

STA


Najbolj brano