Torek je dan za vinil

Ob torkih zvečer je na gradu Kromberk tudi to poletje precej živahno. Goriški muzej je julija v sodelovanju s KUD Morgan doslej priredili že tri Vinilvečere, cikel pa bodo sklenili prihodnji teden. V drugi polovici avgusta bo s tremi koncerti sledil še festival Glasbe sveta.

Jure Potokar je v torek zvečer več kot dve uri predvajal glasbo skupine Azra.   Foto: Ana Cukijati
Jure Potokar je v torek zvečer več kot dve uri predvajal glasbo skupine Azra.  Foto: Ana Cukijati

KROMBERK > Goriški muzej skupaj s Kulturno-umetniškim društvom Morgan že deveto leto zapored ob torkih v juliju prireja Vinilvečere. Letos jih je odprl Brane Rončel z glasbo Keitha Jarretta, ameriškega jazzovskega in klasičnega pianista.

Prejšnji teden je Matevž Šalehar Hamo predvajal blues Dana Auerbacha iz skupine Black Keys in predstavil njegove vzporednice z Johnom Leejem Hookerjem.

Minuli torek je Jure Potokar predstavil Azro, eno najvplivnejših jugoslovanskih novovalovskih zasedb iz osemdesetih let prejšnjega stoletja in jugoslovanske rock scene. Gost tretjega julijskega večera vinilnih plošč je avtor štirih pesniških zbirk in prevajalec več kot osemdesetih knjig, zato je glasbo Azre izbral predvsem zaradi besedil, ki brez dlake na jeziku prinašajo protestno vsebino.

“Predavatelji, ki jih povabimo na Vinilvečere, sami izberejo temo, edini pogoj pa je ta, da glasbo vrtijo z vinilnih plošč ali drugih analognih virov iz svojih zbirk,” pojasnjuje organizator Aleks Vičič. Naslednji teden bo Marko Doles, ki na Radiu Študent predstavlja enkratne hite izvajalcev iz petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih let, to prenesel na vinil. Večer so naslovili Single šlagerji 50.-70. let. Vinilvečere spremljajo tudi zbiratelji z rabljenimi in novimi vinilnimi ploščami ter raritetami, pri katerih lahko posamezniki plošče kupijo ali si jih izmenjajo.

Festival Glasbe sveta pa bo zaznamoval torke v drugi polovici avgusta, ko bodo na Gradu Kromberk nastopili Boštjan Gombač in Kradljivci časa, v atriju občinske stavbe pa ameriški glasbenik Ralph Towner. Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič bo nastopil 5. septembra. ANA CUKIJATI


Najbolj brano