Umrla legenda country glasbe Glen Campbell

V 82. letu starosti je umrl legendarni country glasbenik Glen Campbell, je sporočila njegova družina. Njegovi albumi so bili prodani v več kot 50 milijonih izvodov, najbolj je bil poznan po pesmi Rhinestone Cowboy. Campbell je umrl v Nashvillu po nekajletnem boju z Alzheimerjevo boleznijo.

Glen Campbell Foto: Wikipedia/Lawriem
Glen Campbell Foto: Wikipedia/Lawriem

LOS ANGELES > “Z najtežjim srcem sporočamo izgubo našega predragega moža, očeta, dedka ter legendarnega pevca in kitarista,” izjavo družine povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Glen Campbell je izdal več kot 70 albumov in bil nagrajen s šestimi grammyji, tudi z grammyjem za življenjsko delo. Bil je sprejet v dvorano slavnih country glasbe.

Zadnji studijski album Adios je izdal junija letos. Album je sicer posnel že leta 2012 po zaključku svoje zadnje turneje. Slednja je zabeležena tudi na dokumentarnem filmu Glen Campbell: I'll Be Me, ki prikaže glasbenikovo spopadanje z izgubo spomina.

Campbell se je rodil leta 1936 v Arkansasu. Kot piše na njegovi spletni strani, mu je oče pri štirih letih kupil kitaro. Pri štirinajstih je zapustil dom, nastopal je na radiu in televiziji v mestu Albuquerque v Novi Mehiki, leta 1960 je prišel v Los Angeles.

Preden mu je uspelo kot solo izvajalcu, je bil v 60. letih studijski glasbenik, ki je snemal z velikani ameriške glasbe, kot sta Elvis Presley in Frank Sinatra. Leta 1964 se je na turneji pridružil zasedbi Beach Boys.

Prodor mu je uspel leta 1967 s pesmijo Gentle on My Mind in albumom By the Time I Get to Phoenix, za katerega je leta 1968 prejel grammyja za najboljši album leta.

V 60. in 70. letih je nastopal tudi v filmih, med drugim v filmu True Grit (1969) z Johnom Waynom. Vse do bolezni je tudi redno nastopal v najrazličnejših oddajah.

Campbell je za seboj zapustil soprogo Kim, sinove Cala, Dylana, Kana, Shannona in Travisa ter hčerke Debbie, Kelli in Ashley.

Od glasbenika so se na družabnih omrežjih poslovili številni zvezdniki, med drugim Sheryl Crow, Diane Warren in Dolly Parton.

STA


Najbolj brano