V Kopru operne arije v soju sveč in polne lune (video+foto)

Pročelje Pretorske palače je bilo sinoči mogočna kulisa: osrednji koprski trg so namreč napolnile arije iz najbolj priljubljenih oper. V Koper jih je pripeljal Tespisov voz (Il carro di Tespi), projekt, ki deluje v sklopu društva Filarmonia iz Vidma, in z njimi očaral ter navdušil približno 600 domačinov in turistov.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Bravi, bravo, bravi,” je ob močnem aplavzu, ki kar ni hotel ponehati, vzklikalo občinstvo ob koncu koncerta. Dirigent Alfredo Barchi, sicer tudi vodja društva Filarmonia, je za “veliki finale” predvidel slovito arijo iz Puccinijeve opere Turandot. In Nessun dorma je dala ime tudi koncertnemu programu, s katerim mednarodna karavana glasbenikov, povezana v Tespisov voz, letos poleti potuje po Furlaniji Julijski krajini. Zamisel, da bi opero približali čimširšemu občinstvu, še zlasti v tistih mestih, kjer nimajo opernih hiš, pa v zadnjih letih uspešno širijo tudi v Slovenijo in na Hrvaško. Letošnji koncert, v katerem se prepletajo operne arije, je dirigent zasnoval kot poklon velikima italijanskima glasbenikoma, dirigentu Arturu Toscaniniju in skladatelju Giacomu Pucciniju.

Na Velikem koncertu opernih arij v soju sveč Nessun dorma so se 48-članskemu mednarodnemu orkestru, ki mu je dirigiral Barchi, pridružili še mehiška sopranistka Guadalupe Guillen Utrilla, mezzosopranistka Sabina Willeit iz Italije, južnokorejska tenorista Wang Chuan in Bum Joo Lee ter baritonist iz Kitajske Matteo Jin.

Repertoar je bil raznolik, približno 600 domačih in tujih navdušencev nad opero je v dveh delih koncerta popeljal med 18 uspešnic iz zakladnice operne glasbe. Na Titovem trgu so tako ob diskretnem soju sveč, ki jim je pomagala še polna luna, zazvenele arije iz Mozartovega Don Giovannija, Puccinijevih Tosce in Turandota, Belinnijeve Norme, Verdijevih oper Attila, Rigoletto, Traviata, Seviljski brivec, Don Carlo.

Titov trg se je izkazal kot primerno prizorišče za tovrstne koncerte - zvok orkestra je bil mehak, solisti prepričljivi, repertoar arij pa letnemu času primeren. Množica občinstva, med katerim so bili tako domačini kot turisti, pa je dokazala, da je zanimanje za opero v Kopru še zdaleč ni majhno. MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano