Violina je pomlajena

Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, skrbnik Tartinijeve violine, je v minulih dneh gostil svetovno znanega goslarja iz Cremone. Bruce Carlson je po več letih priprav izjemno dragoceno glasbilo restavriral.

Bruce Carlson je tako restavriral Tartinijevo violino.
Bruce Carlson je tako restavriral Tartinijevo violino.  

PIRAN > Bruce Carlson, tutor Paganinijeve violine v Genovi, je v Piran prvič prišel pred petimi leti, ko si je Tartinijevo violino le ogledal, predlagal način njenega hranjenja in obljubil pripravo ekspertize o Tartinijevi violini. K nam ga je pripeljal violinist Črtomir Šiškovič, s katerim že dolgo prijateljuje.

Violina, ki jo je goslar Nicolò Amati iz Bologne izdelal v letih 1715-1725, je občasno potrebovala restavratorske posege. Doslej so jih opravili prof. Maksimilijan Skalar, prof. Vilim Demšar in László Lakatos.

“Februarja letos nas je zapustil Vilim Demšar, ki je bil skrbnik Tartinijeve violine. Instrument pa je ponovno potreboval strokovni goslarjev pregled in nekatere redne vzdrževalne posege. Svetovali so jih tudi violinisti, ki so nedavno na Tartinijevo violino igrali,” pravi Duška Žitko, skrbnica Tartinijeve zapuščine v Piranu.

Hvaležna je Carlsonu, ki se je odzval na prošnjo piranskega muzeja. Prispel je s kovčkom orodja, v improviziranem ateljeju v muzeju pregledal violino in opravil nekatere nujne vzdrževalne posege. “Instrument je povrnil v odlično stanje, ki ga je s poskusnim igranjem potrdil izjemno zadovoljen Črtomir Šiškovič. Poudaril je, da tako dobro violina še nikdar ni zvenela,” je vesela skrbnica pomlajene violine.

Carlson, poslej tudi tutor Tartinijeve violine, bo zapisal poročilo o instrumentu in posegih, kar bo del dnevnika vseh posegov na Tartinijevi violini. NR


Najbolj brano