Začutiti bolečino in - uživati

“Nismo še tam, nismo se razvili, ne premoremo spoštovanja, izgubili smo nadzor, potujemo vzvratno ...” je predsinočnjim v razprodani dvorani Stožice koncert začel Dave Gahan, pevec kultnih Depeche Mode. Temačni angleški elektrorokerji so se v Ljubljano po enajstih letih vrnili z novim album Spirit.

Dave Gahan je ves večer prepeval, plesal in koketiral z 
občinstvom. Foto: Andraž Gombač
Dave Gahan je ves večer prepeval, plesal in koketiral z občinstvom. Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Uvodni 40-minutni nastop predskupine, danskega dua The Raveonettes, ni kdove kako pritegnil zbranih, zlasti po zaslugi slabega ozvočenja - besedila, ki jih ob spremljavi bobnarja prepletata Sune Rose Wagner in Sharin Foo, so bila zmaličena do neprepoznavnosti, precej bolje pa se je dvojec obnesel, ko je krepkeje pograbil električni kitari in “zaružil”.

Depeche Mode, ustanovljeni leta 1980, so tokratni ljubljanski nastop pričeli družbeno angažirano, s posnetkom pol stoletja stare pesmi Beatlov Revolution in že krenili v uvodno pesem novega, štirinajstega studijskega albuma Spirit - pevec Dave Gahan v udarni Going Backwards ugotavlja, da naša civilizacija samo nazaduje.

Nekoliko pozneje je v prav tako novi Where's the Revolution spraševal, kje za vraga je ta revolucija, in ljudem priznal, da smo ga razočarali. Jedko kritiko in mračne vizije tako naše družbe kakor lastne intime pevec vseskozi uravnotežuje s prebliski svetlobe v besedilih in zlasti z grotesknimi grimasami, jeguljastim zvijanjem, poplesovanjem, teatralnimi gestami in zapeljevanjem občinstva, medtem ko bolj z roba odra nad glasbeno pokrajino mirneje bdita njegova dolgoletna tovariša: kitarist, spremljevalni pevec, po potrebi klaviaturist in glavni avtor v bendu Martin Gore ter klaviaturist Andy Fletcher. Trden trio na turneji spremljata še bobnar Christian Eigner in klaviaturist Peter Gordeno.

Peterica je v Stožicah novitete debeli dve uri prepletala predvsem s starejšimi uspešnicami Everything Counts, Enjoy the Silence, Never Let Me Down Again, Walking in My Shoes, I Feel You, Personal Jesus in drugimi, ki jih zvesti poslušalci prepoznajo že po dveh, treh taktih, pa četudi so nekatere predrugačene, osvežene. Ne samo da jih takoj prepoznajo, urno jih začno prepevati še sami. Bendu v Ljubljani niso pritegnili samo Slovenci, kje pa, večer je užilo tudi veliko prišlekov z najrazličnejših koncev sveta. Depeche Mode so na noge in k prepevanju spravili še Italijane, Hrvate, Ruse, Estonce, Bolgare, Angleže ... Brez konca in kraja je romarjev, ki želijo začutiti bolečino in pri tem uživati.

Tri pesmi je zapel Gore, med njimi tudi presunljivo, zelo krhko ljubezensko izpoved Somebody, v kateri koprni po nekom, s katerim bo lahko delil preostanek življenja, nekom, ki bo prisluhnil vsem njegovim mislim, radostim in bolečinam.

Med silovitim iztekom koncerta, ki so ga zaznamovale še razkošne videoprojekcije in filmčki nizozemskega umetnika Antona Corbijna, je zadonela tudi Bowiejeva štiri desetletja stara klasika Heroes - ostala je prepoznavna, a vendarle je zazvenela depechovsko, ob njenem izteku pa je Gahan avtorju pomahal v nebo.

Med letošnjo evropsko turnejo skupina namerava obiskati 34 mest in v 22 državah nastopiti pred milijonom in pol obiskovalcev, zatem pa zabavo nadaljevati še na drugi strani Atlantskega oceana.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano