Danes se začenja uradna volilna kampanja

Borut Pahor, Marjan Šarec, Ljudmila Novak in Maja Makovec Brenčič. Ta imena bodo 22. oktobra gotovo na glasovnicah za predsednika republike. Kdo se jim bo še pridružil, bo znano sredi prihodnjega tedna. Včeraj je svoj umik iz tekme naznanil diplomat Milan Jazbec. Volilna kampanja se uradno začenja danes.

Milan Jazbec je 19. aprila kot prvi napovedal kandidaturo za predsednika 
Slovenije, 21. septembra pa jo je kot prvi tudi umaknil. Foto: STA
Milan Jazbec je 19. aprila kot prvi napovedal kandidaturo za predsednika Slovenije, 21. septembra pa jo je kot prvi tudi umaknil. Foto: STA

LJUBLJANA > Milan Jazbec je že aprila kot prvi najavil, da se bo potegoval za predsedniško funkcijo. Ker bi nastopil kot neodvisni kandidat, bi moral zbrati 5000 podpisov volilcev. Včeraj je sporočil, da mu to ne bo uspelo. V njegovem štabu so poudarili, da je Jazbec kljub takšnemu razpletu “brez dvoma prispeval k spoznanju in široki javni razpravi, da je potrebno institut predsednika države spoštovati, ga razumeti resno, delovati premišljeno in odgovorno in v dobro vseh državljank in državljanov Slovenije.”

Zbiranje podpisov do srede

Čas za predložitev kandidature Državni volilni komisiji se bo iztekel v sredo opolnoči. Do tega dne, do zaključka delovnega časa upravnih enot, bodo lahko volilci podpisovali obrazce podpore kandidatom.

Državna volilna komisija je do predvčerajšnjim potrdila kandidature Marjana Šarca (Lista Marjana Šarca in podpisi volivcev), Ljudmile Novak (NSi) in Maje Makovec Brenčič (SMC), gotovo pa bo šla gladko skozi tudi kandidatura aktualnega predsednika Boruta Pahorja, ki je podpise volilcev komisiji oddal v torek, v spremstvu predstavnikov stranke SD in Desus. Težav pri vložitvi kandidature gotovo ne bo imela Romana Tomc, ki kot kandidatka parlamentarne stranke SDS potrebuje le podpise treh poslancev.

Vsi ostali, ki se želijo potegovati za predsedniško funkcijo in nimajo podpore poslancev, so pred težjo nalogo. Če za njimi stoji zunajparlamentarna stranka potrebujejo 3000 podpisov volicev, če želijo na volitve povsem samostojno, pa 5000 podpisov.

3000 podpisov tako zbira Angelca Likovič, kandidatka stranke Glas za otroke in družine. V stranki so napovedali, da bodo podpise zbirali do skrajnega roka. 3000 podpisov mora za svojo kandidatko Suzano Laro Krause zbrati stranka SLS. Pred enakim izzivom je kandidat LDS Luj Šprohar, ki pa ne izključuje možnosti, da bi našel podporo treh poslancev. Pod okriljem svoje zunajparlamentarne stranke Slovenija za vedno podpise zbira koprski župan Boris Popovič. Njegovi najožji sodelavci so še skrivnostni glede uspešnosti zbiranja podpisov, a večina pričakuje, da jih bodo do zahtevanega roka zbrali. Njegova kampanja še ni resno startala, med drugim spletna stran stranke, ki ga je kandidirala, Popovičeve kandidature niti ne omenja.

Med neodvisnimi kandidati, ki potrebujejo 5000 podpisov, je bil poleg Jazbeca najbolj izpostavljen še kulturnik Andrej Rozman Roza.

Ko bo Državna volilna komisija preverila, ali so vse kandidature, ki bodo prispele na njen naslov, pravilno vložene, bo opravila žreb vrstnega reda kandidatov. Znano je že, da bo žreb čez en teden, v petek, v Cankarjevem domu.

Danes uradni začetek kampanje

Volilna kampanja pa se uradno začenja že danes. Za kampanjo štejejo vse oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, kot so propaganda v elektronskih publikacijah, propaganda s pomočjo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje in javni shodi.

Kandidati lahko za kampanjo porabijo največ 0,25 evra na volilnega upravičenca, kar letos znese nekaj manj kot 430.000 evrov. Če bo potreben drugi krog, lahko dodatno porabijo še 0,15 evra na volilnega upravičenca. Morebitni drugi krog bi bil 12. novembra.

JANA KREBELJ, DES


Najbolj brano