Pahor na obisku v Izoli

Predsedniški kandidat Borut Pahor je danes na srečanju z volilci v Izoli med dosežki svojega dosedanjega mandata izpostavil povezanost, politično stabilnost in varnost. Med drugim je Pahor pojasnil, da se ne zavzema za spremembo pristojnosti predsednika republike, dotaknil pa se je tudi aktualnih zunanjepolitičnih vprašanj, od Rusije do Katalonije.

Predsedniški kandidat Borut Pahor je danes na srečanju z 
volilci v Izoli med dosežki svojega dosedanjega mandata 
izpostavil povezanost, politično stabilnost in varnost.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predsedniški kandidat Borut Pahor je danes na srečanju z volilci v Izoli med dosežki svojega dosedanjega mandata izpostavil povezanost, politično stabilnost in varnost.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Kot je uvodoma napovedal Pahor, bo tako kot do zdaj tudi odslej stremel k temu, da Slovenci ostanemo povezani kot skupnosti. Naš narod je v preteklosti izkusil tako razklanost kot enotnost, je spomnil kandidat in dodal: "Veliko lažje in bolje je čakati na prihodnje izzive povezani."

Kot je sam ocenil, je v iztekajočem se mandatu "pomagal k temu, da se je vzpostavila politična stabilnost". Nenazadnje pa je Pahor opozoril na vprašanje varnosti in na to, da se tudi faktorji tveganja spreminjajo, zato je treba storiti vse potrebno, da obdržimo sedanjo raven varnosti. Tu lahko predsednik države skupaj z vlado in parlamentom veliko naredi, je še ocenil.

Sicer pa je Pahor povedal, da se ne zavzema za spremembo zakonskih pristojnosti predsednika republike. Kot je pojasnil, naloga predsednika ni v tem, da se vmešava v delo DZ in vlade, pač pa da z njima vodi dialog. V primeru velikih razhajanj pa je po njegovem mnenju treba najprej presoditi, ali je mogoč pogovor na štiri oči, v nasprotnem primeru pa, sicer zelo redko, mora predsednik zastaviti tudi javno besedo.

Je pa Pahor namignil, da ni nemogoče, da bi v naslednjem mandatu večkrat stopil pred DZ, ko bi šlo za pomembna vprašanja.

Aktualni predsednik ocenil tudi odnos naše države in Evropske unije do Rusije. Po Pahorjevih besedah je "zelo pomembno in koristno, če bi EU z Rusko federacijo uredila stvari", a dodal, da bo za to potreben medsebojni napor. Kot je ocenil, je Slovenija do zdaj ohranila dobro razumevanje z Rusijo, ne da bi pri tem naletela na neodobravanje baltskih in drugih držav, ki bi se lahko čutili prizadete.

Glede katalonskega vprašanja je Pahor najprej omenil, da je po ocenah nekaterih v svojem prvem odzivu na katalonski referendum šel predaleč, vendar je dodal, da "dobro razumemo težnje verjetno večinskega dela katalonskega ljudstva glede neodvisnosti". Po njegovem imamo zato dolžnost, da Katalonce podpiramo, vendar "sorazmerno z njihovimi koraki".

STA


Najbolj brano