Ženske prvič v večini

Če seznam devetih predsedniških kandidatov na letošnjih volitvah ni rekorden, saj se je prav toliko kandidatov potegovalo za funkcijo predsednika republike tudi leta 2002, pa je rekordno število žensk na njem.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Peterica Ljudmila Novak (NSi), Romana Tomc (SDS), Maja Makovec Brenčič (SMC), Angelca Likovič (GOD) in Lara Suzana Krause (SLS) ima na glasovalnih lističih večino, a smo kljub temu daleč od možnosti, da bo Slovenija prvič dobila predsednico države. Povečanje števila ženskih kandidatk bi lahko le delno pripisali emancipaciji v slovenski politiki, bolj se dozdeva, da gre za naključje, ko so v kar nekaj strankah hkrati dobili podobno idejo: da bodo kandidirali žensko kandidatko za predsednico.

“Žal nimam dobrega mnenja o tem. Zopet se je pokazalo, da so ženske kandidatke takoimenovana topovska hrana, ki se jih žrtvuje, ko imajo stranke malo možnosti za zmago. Borut Pahor je pač tako močen kandidat, da si stranke, ki si ne morejo privoščiti nenastopanja na volitvah, raje izberejo eno žrtev, ki jo bodo žrtvovale v predsedniški tekmi. Kandidature ministrice dr. Makovec Brenčič in evropske poslanke Romane Tomc gre razumeti tako bolj kot dejstvo, da so za razliko od nekaterih moških kolegov bile pripravljene ugrizniti v kislo jabolko,” ocenjuje dr. Tomaž Deželan, ki se ukvarja z analizo politik in politološkimi raziskavami na Fakulteti za družbene vede.

“Iz teh odločitev bi morda izvzel le Ljudmilo Novak, ki je edina od predsednikov parlamentarnih strank prevzela odgovornost in se zoperstavila navidez nepremagljivemu tekmecu. Ob tem je potrebno poudariti, da v primeru premiera Cerarja tega ni bilo pričakovati, saj bi njegova kandidatura bila zelo neodgovorno dejanje,” še pravi Deželan.

Na prejšnjih volitvah je bilo kandidatk malo, dvoje od dosedanjih petih volitev so minile celo brez žensk, doslej pa je na njih nastopila prav peterica, kolikor jih je tudi tokrat. Brez žensk v tekmi so minile volitve leta 1997 in leta 2012, ko pa so kandidirali zgolj trije predsedniški kandidati.

Na prvih volitvah za predsednika republike leta 1992 sta se v kandidaturo poleg šestih moških podali Darja Lavtižar Bebler (Socialistične stranke Slovenije) in Alenka ŽagarSlana (Narodni demokrati). Obe sta na volitvah prejeli po nekaj manj kot dva odstotka podpore. Prav tako dve kandidatki sta nastopili na predsedniških volitvah leta 2007: aktivistko Eleno Pečarič je predlagala stranka Akacije, Moniko Piberl pa stranka Glas žensk Slovenije. Nobena ni dobila več od odstotka glasov. Precej bolje se je leta 2002 odrezala edina ženska v deveterici kandidatov, Barbara Brezigar, ki je kandidirala s podpisi volivcev, a s podporo SDS in NSi. V prvem krogu je prejela 30,80, v drugem krogu pa 43,48 odstotka glasov.

Javnomnenjske raziskave trenutno ne kažejo, da bi katera od peterice ogrozila “ženski rekord” Brezigarjeve, saj vse zaostajajo za Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem. Pomenljivo pa je, da so kar štiri od petih kandidatk predstavnice strank, ki se vsaj deklarativno postavljajo desno od sredine.

DENIS SABADIN


Najbolj brano