Cerar v Trstu izpostavil pomen vladavine prava

Slovenski premier Miro Cerar je na današnjem vrhu Zahodnega Balkana v Trstu posebej izpostavil pomen vladavine prava za regijo. Kot je pojasnil, je pri tem izpostavil tudi pomen arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, v neformalnih pogovorih pa je dobil tudi podporo smeri, ki jo zagovarja Slovenija.

Miro Cerar v pogovoru z Angelo Merkel. Foto: STA
Miro Cerar v pogovoru z Angelo Merkel. Foto: STA

TRST > Miro Cerar je v izjavi medijem ob robu srečanja poudaril pomen današnje konference v luči medsebojnega povezovanja držav Zahodnega Balkana in njihovega povezovanja z EU.

“Slovenija je tukaj nek pomemben most med Evropsko unijo in državami Zahodnega Balkana, saj lahko s svojim poznavanjem regije veliko pripomore in tudi dejansko pripomoremo k boljšemu razumevanju drug drugega in pri določenih vprašanjih prevzemamo tudi pobude,” je dejal predsednik vlade.

Cerar je danes posebej izpostavil pomen vladavine prava za to območje. “Gre za države, ki so obremenjene s preteklostjo in z različnimi konflikti, zato je še posebej pomembno, da prav s spoštovanjem mednarodnopravnih norm in prava nasploh pokažejo, da so sposobne doseči raven, kakršno mora ves čas zagotavljati tudi Evropska unija,” je bil jasen premier.

Kot je dodal, je v tem pogledu izpostavil prav pomen arbitražne odločbe med Slovenijo in Hrvaško, “ki je vzorčen primer, kako lahko na pravni način pridemo do zavezujoče odločbe, ki reši pomemben spor med državama”.

Cerar je poudaril tudi pomen spoštovanja omenjene odločbe in njene implementacije, ob tem pa ocenil, da so bile njegove besede dobro sprejete.

“V neformalnih pogovorih sem dobil podporo smeri, ki jo zavzema Slovenija, to je smeri spoštovanja arbitražne odločbe, spoštovanja mednarodnega prava in vladavine prava,” je povedal ter dodal, da je dobil tudi podporo za smer implementacije odločbe: “O tem sicer nismo razpravljali na formalnem delu, ampak to je, jaz mislim, edina pot in to razumejo tudi državniki, politiki najvišjega ranga.”

Po Cerarjevih besedah bo tako celoten proces, ki je v teku, vključno z današnjim srečanjem s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, “pripeljal do rezultata, da bomo na koncu vsi ozavestili pomen implementacije arbitražne odločbe”.

Cerar je še potrdil, da sta z nemško kanclerko Angelo Merkel na kratko spregovorila tudi o arbitražni odločbi, pri čemer je Merklova ponovila stališče nemške vlade in nje osebno, da je treba odločbo spoštovati.

STA


Najbolj brano