Debela plast ledu prekrila celo Sočo

Briški potoki so se spremenili v prava ledena drsališča. Zaradi izjemno nizkih temperatur v zadnjih dneh sta popolnoma poledeneli Grojnica in Pevmica, debela plast ledu je prekrila celo Sočo pod podgorsko “pašerelo”, piše Primorski dnevnik.

Zaradi izjemno nizkih temperatur v zadnjih dneh sta popolnoma poledeneli Grojnica in Pevmica. Foto: Vir: Primorski Dnevnik
Zaradi izjemno nizkih temperatur v zadnjih dneh sta popolnoma poledeneli Grojnica in Pevmica. Foto: Vir: Primorski Dnevnik

TRST > V Grojni se je živosrebrni stolpec najnižje spustil v soboto zjutraj, ko so namerili 15 stopinj Celzija pod ničlo, medtem ko je včeraj dosegel -12 stopinj. V Grojni je sicer zelo mraz vsako zimo, tako da si je Grojnica tudi v prejšnjih letih nekajkrat nadela ledeni oklep. Drugače je s Sočo, kjer je zaradi močnejšega toka ledenenje vode izjemno redek pojav in je večinoma omejen le na predel pod podgorsko “pašerelo”; tu je pretok reke zaradi prisotnosti jezu zelo majhen, saj je večji del vode speljan po kanalu za potrebe hidroelektrarne pod Stražcami, piše Primorski dnevnik.

Domačini se spominjajo, da je ledena plast prekrila reko pod “pašerelo” nazadnje pred približno tridesetimi leti, ko se je vsa Goriška znašla v objemu hudega mraza. V zadnjih dneh so bile v Podgori temperature spet tako nizke, da je voda poledenela.

V Podgori in okolici je bilo po pisanju časnika verjetno še najbolj mraz leta 1929, ko so bile v pustnem tednu temperature vseskozi od -16 do -24 stopinj. Plast ledu na Soči je bila takrat tako debela, da so se po njej lahko peljali celo z vozovi. Med takratno zimo je bilo tako mraz, da so zmrznile domala vse oljke v Brdih.

Spletno uredništvo


Najbolj brano