Dvojezična šola v Špetru dobila obnovljene prostore

Benečija je končno dočakala obnovljene prostore državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič v Špetru. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. “V tej šoli se otroci navajajo na življenje, v katerem je treba spoštovati različnost in ostati zvest svoji tradiciji,” je poudaril v nagovoru.

Za predsednika Borut Pahorja je bil obisk obnovljene šole 
najlepša priložnost za njegov prvi obisk  Špetra. Foto: Daniel Novakovic/Sta
Za predsednika Borut Pahorja je bil obisk obnovljene šole najlepša priložnost za njegov prvi obisk Špetra. Foto: Daniel Novakovic/Sta

ŠPETER > Predsednik Borut Pahor je v nagovoru poudaril, da je prav šola sidrišče slovenskega naroda v Benečiji. Vsak od nas govori svoj materni jezik, pripada svojemu narodu in hkrati vsi pripadamo eni širši domovini, “ne samo zato, ker ta tolerira naše različnosti, ampak jih tudi spodbuja”, je še poudaril in dodal, da moramo negovati identiteto, zlasti jezikovno, negovati multikulturnost in odprtost ter spoštovati drugačnosti. Prav to zagotavlja vsem mirno in varno življenje, tistim, ki šele vstopajo vanj, pa obeta, da bodo s svojimi talenti lahko izsanjali svoje sanje.

Za konec pa je predsednik dejal, da je bil današnji obisk te šole najlepša priložnost za prvi obisk slovenskega predsednika v Špetru: “Za nič na svetu ne bi želel zamuditi te čudovite prireditve, danes, tu v Špetru.”

Vse več učencev

Zgodovina državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom sega v leto 1984, ko je začela z delovanjem s petimi učenci v vrtcu in se do danes razširila do srednje šole prve stopnje, ki jo obiskuje 276 učencev iz 22 različnih občin v videmski pokrajini.

Po prireditvi si je predsednik republike ogledal Slovensko multimedialno okno - Finestra multimediale slovena (SMO), muzej, ki so ga v Špetru uredili v okviru strateškega projekta jeziklingua. Muzej sta mu predstavila predsednik Društva za slovensko kulturo Giorgio Banchig, ki velja za enega najboljših poznavalcev zgodovine beneške Slovenije, in ga je Pahor lani odlikoval z medaljo za zasluge za prizadevno delo za ohranitev slovenskega jezika, kulture in zavesti, ter Donatella Ruttar, ki je zasnovala, načrtovala in koordinirala gradnjo muzeja.

Tudi novo ime šole

V zadnjih letih je šola dočakala obnovo nekaterih delov zgradbe, ki so bili dotlej iz varnostnih razlogov zaprti. Dela so končali konec lanskega leta, januarja pa so šolarji sedli v klopi v obnovljenih prostorih.

Šola so ob prenovi tudi uradno preimenovali po Pavlu Petričiču, ki tudi za mlade rodove predstavlja človeka, ki zna ohraniti in širiti vrednote miru, strpnosti in medsebojnega spoznavanja s ciljem, da se ohrani bogato jezikovno in kulturno izročilo.

Njegovo življenjsko pot je na slovesnosti predstavila dolgoletna ravnateljica dvojezične šole v Špetru Živa Gruden, ki jo je predsednik Pahor decembra lani odlikoval z medaljo za zasluge za izjemen prispevek k utrjevanju temeljev slovenske jezikovne in kulturne identitete v slovenski Benečiji.

SR, STA


Najbolj brano