Evropska politična elita jutri v Trstu o zahodnem Balkanu

V Trstu te dni veljajo strogi varnostni ukrepi, saj bo mesto jutri gostilo evropski vrh o zahodnem Balkanu, ki se ga bodo udeležili voditelji in predstavniki 13 držav: Italije, Avstrije, Francije, Nemčije, Velike Britanije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Črne Gore, Albanije in Kosova.

Veliki trg, njegova okolica ter z morskim pasom vred bodo 
jutri zaprti za pešce, vozila in plovila.  Foto: Andraž Gombač
Veliki trg, njegova okolica ter z morskim pasom vred bodo jutri zaprti za pešce, vozila in plovila.  Foto: Andraž Gombač

TRST > Med ostalimi se bodo italijanskemu premierju Paolu Gentiloniju in zunanjem ministru Angelinu Alfanu pridružili nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron ter evropska komisarja za širitev in promet, Johannes Hahn in Violeta Bulc.

Območje Velikega trga ter bližnjih ulic in trgov, pa tudi morskega pasu pred njim, bo jutri zaprto tako za vozila kot tudi za pešce in plovila. Že danes pa na območju velja prepoved parkiranja.

Medtem ko bodo voditelji evropskih držav na prefekturi razpravljali o gospodarskih temah, se bodo na Pomorski postaji sestali podjetniki in ministri za gospodarski razvoj na gospodarskem forumu, v palači deželne vlade Furlanije Julijske krajine pa se bo srečanje ministrov za zunanje zadeve in transport, poroča Primorski dnevnik.

V prostorih Trgovinske zbornice Julijske krajine bo skoraj sočasno srečanje investicijskega foruma trgovinskih zbornic zahodnega Balkana (WB6 Chamber Investment Forum), s katerim se bo začelo delovanje stalnega sekretariata trgovinskih zbornic držav zahodnega Balkana.

Že danes pa se na sedežu Univerze v Trstu začenja Mladinski forum zahodnega Balkana, na katerem bodo počastili 30-letnico programa Erasmus ter razpravljali o ukrepih, ki jih bodo predlagali udeležencem evropskega vrha.

Spletno uredništvo


Najbolj brano