Jutri je svetovni dan tiramisuja

Če kdaj, je jutri čas za tiramisu. V torek je namreč prvi svetovni dan tiramisuja, ki so si ga izmislili, jasno, Italijani. Posebej ga bodo obeležili v sosednji Furlaniji, saj naj bi najbolj znana italijanska sladica nastala prav tam, čeprav se v Italiji s tem ne strinjajo povsem.

 Foto: Wikipedia/Markus Mitterauer
Foto: Wikipedia/Markus Mitterauer

FURLANIJA > Prvi recept za tiramisu sega v leto 1945, v knjigi Tiramisu - zgodovina, zanimivosti, interpretacija najbolj priljubljene italijanske sladice, ki je izšla lani, ugotavljata avtorja Clara in Gigi Podovani.

Najstarejši recept sta našla iz gostilne Vetturino di Pieris iz Škocjana ob Soči, izhaja iz obdobja takoj po drugi svetovni vojni, a je po sestavinah drugačen od današnjega: ni maskarponeja, savoiardov in kave, ampak biskvit z jajčno kremo, marsalo, smetano in kakavom, serviran v kozarcu. Klasični recept sta našla v Tolmeču v restavraciji Hotel Roma in izhaja iz konca 50. let. Ta objava je sprožila pravo malo vojno za tiramisu; najbolj so bili ogorčeni v Trevisu, ki je do objave teh podatkov veljal za izvorno mesto tiramisuja.

V Trstu bodo svetovni dan tiramisuja posebej obeležili v Eatalyju, kjer bo sodeloval tudi chef Tomaž Kavčič iz restavracije Pri Lojzetu na Zemonu. Kavčič je namreč sestavil svoj boramisu, tiramisu, ki ga je odnesla burja in ki je našel mesto tudi v omenjeni knjigi. NR


Najbolj brano