Kostiću, ki je umoril svojo bivšo ženo, 16 let zapora

Tržaški sodnik za predhodne obravnave Luigi Dainotti je izrekel prvostopenjsko sodbo zoper Dragoslava Kostića, srbskega državljana, ki je v noči med 24. in 25. aprilom lani v Škednju umoril svojo bivšo ženo Slavico, njeno truplo pa skril v odlagališče pri Krepljah na Krasu.

Deponija gradbenih materialov v Krepljah, kjer je Dragoslav 
Kostić odvrgel truplo svoje bivše žene Slavice. Foto: Pu Koper
Deponija gradbenih materialov v Krepljah, kjer je Dragoslav Kostić odvrgel truplo svoje bivše žene Slavice. Foto: Pu Koper

TRST > Kostić je bil zaradi umora obsojen na 16 let in 6 mesecev zaporne kazni, poroča Primorski dnevnik. Tožilec Matteo Tripani, ki je lani vodil preiskavo v sodelovanju s tržaškim mobilnim oddelkom policije, je predlagal tridesetletno kazen, obtoženčev zagovornik Gianfranco Grisonich pa najmilejšo možno kazen ob upoštevanju splošnih olajševalnih okoliščin in ob predpostavki, da umor naj ne bi bil naklepen.

Slavico Kostić so svojci pogrešali že od 24. aprila lani. Takrat se je iz Srbije odpeljala v Trst, kjer bi tri tedne skrbela za starejši par. Ko se je pripeljala v Trst, je hčerki sporočila, da je srečno prispela in da gre spat. To je bil njen zadnji klic, po tem pa so se za njo izgubile vse sledi. Sorodniki so dva dni kasneje v Trstu prijavili njeno izginotje. Tržaški policisti so med pregledovanjem izpisov njenih telefonov potrdili, da je nazadnje govorila s hčerko, kasneje pa sta se telefona pogrešane povezala s slovenskimi baznimi postajami. Slavico Kostić so svojci pogrešali že od 24. aprila. Takrat se je iz Srbije odpeljala v Trst, kjer bi tri tedne skrbela za starejši par.

Sledili so vsakodnevni stiki slovenskih kriminalistov z italijanskimi kolegi in številni operativni sestanki. Vsak nadaljnji podatek, ki so ga dobili, je kazal na to, da je bila pogrešana žrtev kaznivega dejanja in da ni prostovoljno odšla. V Trstu so sestavili seznam ljudi, s katerimi je bila v stikih. Med njimi je bil tudi njen bivši mož Dragoslav Kostić, s katerim sta si še vedno delila stanovanje v Trstu. Ugotovili so, da je 61-letnik 24. aprila zvečer z avtom italijanske registracije prestopil srbsko-hrvaško mejo in nadaljeval pot proti Sloveniji, in to le nekaj ur za svojo bivšo ženo. Posnetki nadzornih kamer z mejnega prehoda Obrežje so potrdili, da se je 24. aprila zvečer pripeljal v Slovenijo. Posnele so ga tudi kamere na bencinskem servisu v Sežani, od koder je nadaljeval pot proti Trstu, kamor je prišel malo pred polnočjo.

Že naslednji dan - okoli treh zjutraj pa so ga kamere zaznale na avtocesti pri Danah, ob petih zjutraj je moški že zapustil Slovenijo in bil ob sedmih zjutraj že v domovini. V samo dvanajstih urah je zapustil Srbijo in se tja že vrnil. Kriminalisti si niso znali pojasniti, kakšne opravke bi lahko imel 61-letnik v Trstu sredi noči, kar je samo še bolj nakazovalo na to, da je povezan z izginotjem bivše žene.

Osumljenega 61-letnika so nato aretirali. Predstavili so mu vse dokaze, ki so jih zbrali v Trstu in Kopru. V Trstu so po izginotju 37-letnice njuno skupno stanovanje preiskali tudi forenzični strokovnjaki iz Padove, ki so našli sledi nasilnega dogajanja v stanovanju. Obremenjujoče pa so bile tudi izjave, ki jih je Kostić dajal v Srbiji. Zatrjeval je, da je bil 24. in 25. ves čas v domovini, a so to ovrgli dokazi.

Še bolj sumljiva pa je bila njegova prijava policiji v Požarevcu, od koder je doma, da mu je zgorel avto. Ko se je vrnil v Trstu, pa je na tamkajšnji urad odnesel registrski tablici avta, na katerih ni bilo sledu ognja.

61-letnik se je pod težo dokazov zlomil in priznal. Truplo naj bi po umoru naložil v svoj avtomobil, ga prek nekdanjega mejnega prehoda Repentabor odpeljal na slovensko stran meje in ga odvrgel na deponijo gradbenih materialov v Krepljah. Truplo je nato zakril z materialom, ki je bilo na deponiji.

Spletno uredništvo


Najbolj brano