Sting pride v Čedad

Festival Mittelfest v Čedadu bo v 26. izdaji, ki bo potekala od 15. do 25. julija, posvečen zraku, tema pa bo podprta z refleksijo o usodi Evrope. Iz Slovenije bo nastopila skupina Laibach, predsednika Boruta Pahorja pa pričakujejo na simpoziju z urednikom italijanskega časopisa La Stampa. Med nastopajočimi bosta John Malkovich in Sting.

Sting Foto: Maja Pertič Gombač
Sting Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA, ČEDAD> S temo zraka bo multidisciplinarni Mittelfest, ki predstavlja zmes glasbe, gledališča, plesa, lutkovnih predstav in posvetov, po vodi ter zemlji in ognju sklenil trilogijo elementov s preteklih dveh festivalov. Zrak kot simbol gibanja, življenjski element, ki se povezuje s sanjami, utopijami in navdihi, bodo po besedah umetniškega vodje Franca Calabretta tolmačili tudi na zabaven način, denimo z letečimi predmeti.

Rdeča nit se bo vila skozi več kot 40 dogodkov z umetniki in skupinami iz desetih držav. Izvajane predstave se zraku posvečajo kot komunikacijski poti na eni strani ter na drugi strani kot naravni dobrini, ki jo je treba varovati pred onesnaženjem, je Calabretto povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Kot je dodala Rita Maffei, zadolžena za gledališki del, se možne interpretacije zraka ne nanašajo le na dobesedni pomen, pač pa tudi na simbolno in konceptualno raven.

Festival bosta odprli zborovska predstava EU Evropa Utopija, s katero bo šest okoliških gledališč, tudi Slovensko stalno gledališče iz Trsta, s prav toliko režiserji uprizorilo lastno vizijo o usodi sodobne Evrope, ter baletna premiera V zraku - Pekel št. 5 v koreografiji Michele Lucenti po vsebini Dantejevih del.

Uvod v refleksije o usodi Evrope pa bo že na otvoritveni dan začrtal mednarodni simpozij, na katerem se bodo zbrale vodilne osebnosti v mednarodni diplomaciji, med njimi pričakujejo slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki bo odgovarjal na vprašanja urednika La Stampe. Kot je povedal italijanski veleposlanik v Ljubljani Paolo Trichilo, bo morda govoril tudi o Ljubljanski pobudi za novo evropsko ustavo.

Govoriti o Evropi pomeni govoriti tudi o priseljencih. S temi besedami je Rita Maffei napovedala Lampeduso, besedilo o sredozemski tragediji britanskega dramatika Andersa Lustgartna, s katerim se bo Mittelfest dotaknil aktualne begunske problematike oziroma moralnega bankrota Evrope, kot je trenutno stanje na celini poimenoval Lustgarten.

Zrak kot element, ki lahko postane tudi nevaren, bo tematizirala predstava Zvidal belgijske skupine Berlin o starem paru, ki je preživel černobilsko nesrečo. Po postanku na Ljubljana festivalu, s katerim Mittelfest uspešno sodeluje, pa bo v Čedadu gostoval tudi John Malkovich s predstavo Report on the Blind.

Med glasbenimi dogodki je Calabretto izpostavil izvedbo madrigala Zefiro torna Claudia Monteverdija in Bachovih Goldbergovih variacij v priredbi za godalni trio, enega največjih italijanskih kantavtorjev Eugenia Bennata, ki bo predstavil album Pretihotapljene pesmi, ter Gorana Bregovića. Ker se povezuje z refleksijo usode Evrope, so povabili tudi slovensko zasedbo Laibach. Za veliki finale pa so prihranili Stinga, ki se, kot je spomnil Calabretto, ob glasbi posveča tudi humanitarnim projektom, povezanim predvsem z okoljem.

STA


Najbolj brano