V Ogleju našli sledi vina izpred 3000 let

Pred 3000 leti so v Ogleju pili vino. Gre za ugotovitev, ki izhaja iz nedavnih arheoloških izkopavanj na tem območju, poroča Il Piccolo.

Posoda, v kateri so našli sledi vina.  Foto: Vir:Uniud.It
Posoda, v kateri so našli sledi vina.  Foto: Vir:Uniud.It

OGLEJ > Ugotovitev je predstavila videmska univerza, ki bdi nad arheološkimi izkopavanji na omenjenem območju, ki je bilo poseljeno v bronasti dobi. Kemijska analiza je potrdila, da so na ostanku posode iz 13. ali 14. stoletja pred našim štetjem sledi vina. To je do zdaj najstarejši dokaz o pitju vina v Furlaniji Julijski krajini in tudi en najsatrejših dokazov o uživanju vina v Italiji. Gre za odkritje z arheološkega najdišča Canale Anfora, naselbine, kjer so živeli med letoma 1700 in 1300 pred našim štetjem. Našli so skodelico in nekaj sledi jedi in pijače.

Še vedno pa ostaja vprašanje, ali je bilo vino pridelano v lokalnem okolju ali pa so ga pripeljali od drugod. Po odkritju bodo nadaljevali z raziskavami. Na omenjenem najdišču so sicer pred tem našli sledi žita, sadnega drevja in ostanke velikih posod, ki so jih uporabljali za shranjevanje živil, poroča Il Piccolo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano