Vrh v Trstu bo zaprl Veliki trg

V Trstu bo 12. julija vrh EU o zahodnem Balkanu, na katerem pričakujejo tudi nemško kanclerko Angelo Merkel. Na vrhu bodo podpisali pogodbo o transportni skupnosti. Slovenija bi lahko dobila sedež te skupnosti, meni zunanji minister Karl Erjavec.

Veliki trg v Trstu bo prihodnjo sredo zaprt zaradi vrha EU in 
zahodnega Balkana v vladni palači. Foto: Andraž Gombač
Veliki trg v Trstu bo prihodnjo sredo zaprt zaradi vrha EU in zahodnega Balkana v vladni palači. Foto: Andraž Gombač

TRST > Kandidatke za ta sedež so Srbija, Kosovo in Makedonija. Če se bodo mogle dogovoriti med seboj in to jim dosedaj nikakor ni uspelo, bi namreč ta sedež pripadel Sloveniji. Iz Slovenije se bodo vrha v Trstu udeležili premier Miro Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in zunanji minister Karl Erjavec. Poleg Slovenije in Italije bodo na vrhu sodelovali še predstavniki Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Črne gore, Srbije, Francije, Hrvaške in Nemčije. Miro Cerar in hrvaški premier Andrej Plenković se bosta 12. julija pred odhodom v Trst v Ljubljani sešla na pogovoru o uresničevanju sodbe arbitražnega sodišča.

V Trstu bodo 12. julija veljali poostreni varnostni ukrepi, med drugim naj bi bila za pešce zaprta Veliki in Verdijev trg in sosednje ulice, a dokončne odločitve o vseh ukrepih še niso sprejeli. Borznega trga, na katerem so številne trgovine, pa po prvih informacijah naj ne bi zapirali, tako da bodo trgovine lahko odprte, je za tržaške medije povedala prefektinja Annamaria Porzio. V Trstu bo nad voditelji bdelo od 300 do 400 policistov. Prav tako še ni znano, ali bo Italija zaradi vrha v Trstu 12. julija uvedla tudi nadzor na meji s Slovenijo.

Italija ogorčena zaradi avstrijske napovedi, da bo zaprla meje

Avstrija se pripravlja na morebitno zaprtje meje z Italijo zaradi povečanega števila beguncev. Obrambni minister Hans Peter Doskozil je dejal, da je v pripravljenosti 750 vojakov in da so na Tirolsko poslali oklepna vozila za zaprtje cest na območju mejnega prehoda Brenner. Italija je zato na pogovor poklicala avstrijskega veleposlanika v Rimu. Kancler Christian Kern je včeraj te napovedi nekoliko omilil. Ocenil je, da ima Italija situacijo trenutno pod nadzorom, zato še ne razmišlja o napotitvi vojske na mejo.

Osrednje teme vrha o zahodnem Balkanu bodo sicer gospodarska rast, boj proti terorizmu in radikalizaciji ter pravna država, okrepitev malih in srednjih podjetij in okrepitev sodelovanja na področju boja proti korupciji. Sprejet naj bi bil tudi dogovor o okrepitvi regionalnega gospodarskega sodelovanja z ustanovitvijo regionalnega gospodarskega področja. Evropska komisija naj bi v Trstu tudi napovedala paket ukrepov s področja povezljivosti v transportu in energetiki.

KG, STA


Najbolj brano