Žakljeva ne bo zahtevala od sebe več, kot je sposobna

Slovensko gorsko kolesarko Tanjo Žakelj so ljubitelji športa pred leti videli kot kandidatko za odličja na olimpijskih igrah v Riu. A optimizem se je po zadnjih dveh sezonah razblinil, saj Primorka ni kazala rezultatov, ki bi napovedovali boj za vrh. V zadnjem času je sicer pokazala napredek, a kolajna je najbrž vseeno zelo daleč.

Tanja Žakelj Foto: STA
Tanja Žakelj Foto: STA

RIO DE JANEIRO > "Vsak športnik dobiva prebliske, da mogoče vendarle uspe, da se lahko nekaj posreči in z mano ni nič drugače. A moram biti realna, obljubila sem si, da ne bom zahtevala od sebe nič več in nič manj, kot sem trenutno sposobna. Od prve pa do zadnje tekme sezone sem pokazala ogromen napredek, zato sem sproščena, zato se dirke veselim, z optimizmom gledam nanjo, soliden rezultat je dosegljiv," je o pričakovanjih spregovorila Žakljeva.

Posebne taktike za dirko ne bo imela, pravi, da je nima nikoli. "Od starta je treba biti močen, biti zraven najboljših. Če nisi, se nato izgubi preveč časa in energije za prehitevanje. Na olimpijskih je glede tega malce lažje, saj nastopa le 30 tekmovalk, za polovico manj kot na drugih tekmah. Moja taktika bo, da vse storim po postopku, ki sem ga vajena in pokažem, kar znam. Eksperimentov zagotovo ne bom izvajala," je napovedala Primorka.

Progo je spoznala lani, ko je bila tu generalka. Takrat na rezultat ni startala, dirke ni resno vzela, edini cilj ji je bil, da jo kar se da dobro spozna, da zbere čim več informacij. Pravi, da jo pozna, saj bistvenih sprememb od lani ni, o tem, ali ji ustreza ali ne, pa ne more govoriti.

"Proga je poseben izziv, podobna je tisti iz Londona. Proga je posebna, narejena umetno, tako progo je lepo pogledati, vidi se, koliko truda so vložili za njeno izgradnjo, ni pa to tisti tip proge, ki smo ga navajeni. Zagotovo pa proga ne bo odločala, pomembna bo pripravljenost," meni nekdanja zmagovalka svetovnega pokala in svetovna prvakinja pri mlajših članicah.

Za olimpijsko dirko se je pripravljala uro stran izven Ria: "Na časovno razliko smo se navadili že v Kanadi, zato je bilo na zadnjih treningih lažje. Imeli smo odlične pogoje za treninge, tako menim, da sem dobro pripravljena."

Žakljevo dirka v olimpijskem krosu čaka v soboto ob 17.30 po slovenskem času.

STA


Najbolj brano