Bo volja množic zalegla?

Na spletu se je pojavila peticija za ohranitev nujne medicinske pomoči (NMP) v sedanji obliki. Akcija je odgovor na vztrajanje zdravstvenega ministrstva pri novem osnutku pravilnika o NMP, ki to dejavnost krni na vseh območjih v državi.

Na spletu lahko podpišete peticijo za ohranitev sedanje 
oblike delovanja nujne medicinske pomoči.  Foto: /
Na spletu lahko podpišete peticijo za ohranitev sedanje oblike delovanja nujne medicinske pomoči.  Foto: /

SLOVENIJA > Tudi državni zbor je minuli petek v obširni in zelo vroči razpravi dokument o reorganizaciji NMP ocenil za slab in premalo strokovno premišljen.

Ob tem zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc s sodelavci še naprej zagovarja osnutek pravilnika. Tudi v DZ je obljubila, da bodo utemeljene pripombe s terena upoštevali pri pripravi predloga ter mirila strasti, da ga bodo dopolnili po poskusni dobi.

A niti preprosti ljudje ne zaupajo in ne verjamejo takšnim obljubam. Pa ne le prebivalci, tudi osnovno zdravstvo v vseh slovenskih regijah, tudi na Primorskem, odgovorne na ministrstvu svari, naj na silo ne rušijo vsega, kar se je in se vsak dna znova potrjuje za dobro, ko gre za dejavnost reševalnih ekip in za reševanje življenj, ko so ta ogrožena.

To še zlasti velja za intervencijske čase dostopa ekip prve pomoči, ki zdaj povsod znašajo do največ enajst minut, osnutek pravilnika pa jih podaljšuje na dvajset minut. To pa, ko gre za reševanje življenj - poudarjajo tako stroka in laiki - ni nepomembno. Prav zato se je na spletu pojavila Peticija za ohranitev NMP - vsaka minuta šteje. Ljudje jo že množično podpisujejo. Dostopna je na spletnem naslovu www.ohranimonmp.si.

Obenem potekajo različne javne razprave o tem dokumentu in tudi o razmerah v zdravstvu. Jutri popoldne bo v Ljubljani okrogla miza Ozdravimo slovensko zdravstvo, ki bo poleg analize tega dokumenta nanizala še predloge, nujne za sanacijo zdravstva. Sodelovali bodo predstavniki zdravniške zbornice, zbornice zdravstvene in babiške nege, zavoda za zdravstveno zavarovanje, strokovnega sveta Slovenskega združenja za kakovost in odličnost ter stranke SLS, ki dogodek organizira. JA


Najbolj brano