Ponoči sunek burje okoli 180 km/h, motena oskrba z električno energijo (foto in video)

Okoli enih zjutraj je bil na Vipavskem izmerjen najmočnejši letošnji sunek burje, približno 180 kilometrov na uro. Burja in nanosi snega povzročajo težave in tudi omejitve v prometu.

Zaradi močne burje so v Dolnjem Zemonu danes zjutraj 
potrebovali  vreče za obtežitev pločevinaste  strehe. Foto: Pgd Ilirska Bistrica
Zaradi močne burje so v Dolnjem Zemonu danes zjutraj potrebovali vreče za obtežitev pločevinaste strehe. Foto: Pgd Ilirska Bistrica

LJUBLJANA > Po poročanju prometnoinformacijskega centra je zaprta primorska hitra cesta med Selom in cestninsko postajo Nanos v obe smeri. Prepovedan je promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja na regionalni cesti Podnanos - Vipava - Ajdovščina ter Selo - Ajševica - Vogrsko. Prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton je na regionalni cesti Ajdovščina - Selo. Na primorski hitri cesti zaradi burje pred cestninsko postajo Bazara izločajo tovorna vozila in avtobuse proti razcepu Nanos.

Zaprta je tudi polovica primorske avtoceste med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani, obvoz je možen po vzporedni regionalni cesti.

Močno je pihalo tudi zjutraj, kmalu po sedmi uri je bil izmerjen sunek z močjo 147,07 kilometra na uro, so sporočili iz Wind Risk.
Odtrgalo dele streh, podiralo drevesa
Ob 7.24 je v Stari Gori na hiši burja odtrgala del strešne obrobe. Gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica so obrobo odstranili. Zaradi močne burje so v Dolnjem Zemonu danes zjutraj potrebovali vreče za obtežitev pločevinaste strehe. Ob 9.09 je na stanovanjskem objektu v Batujah sunek vetra odkril del strehe. Ob 8.51 je občan iz Ozeljana javil, da je burja odtrgala del strehe na hlevu. V Solkanu je burja odtrgala žaluzije. Na strehi Osnovne šole Koper je odtrgalo ploščo. Okoli 5.30 sta se na cesto Gračišče-Sočerga v občini Koper podrli drevesi, posredovali so delavci Cestnega podjetja Koper, ki so drevesi odstranili s cestišča. Ob 6:23 se je podrlo drevo na Železniški cesti v občini Ankaran. Posredovali so delavci Cestnega podjetja Koper in drevo odstranili. Ob 14.11 je na objektu policijske postaje v Tolminu burja poškodovala del ostrešja. Gasilci PGD Tolmin so streho preventivno odkrili v celoti, da je ne bi odneslo ter poškodovalo mimoidoče. Krajanu v Cereju v okolici Kopra je burja odkrila streho. Ob 14.13 je del poškodovane strehe ogrožal mimoidoče v Ajdovščini. Gasilci iz GRC Ajdovščina so poškodovano obrobo pritrdili.V enem od divaških podjetjih je burja premaknila strešno kupolo. Sunki burje so ponoči podrli več dreves; okoli 4. ure je močan sunek vetra podrl drevo na cesto Črnotiče-Podgorje. O dogodku so bili obveščeni dežurni delavci Cestnega podjetja Koper. Včeraj ob 20.06 je sunek burje zlomil telefonski drog ob Prešernovi cesti v Izoli, ki je oviral promet. Posredovali so policisti, občinski redarji in delavci Komunale Izola, ki so cesto zaprli. Dežurni delavci telekomunikacijskega podjetja so vodnik odstranili. Delavci Komunale Izola so okoli 22.30 odstranili cestno zaporo in tako sprostili promet.
Brez električne energije 150 odjemalcev
Zaradi močne burje prihaja do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Brez električne energije so trenutno na območju Vipave, zaradi poškodbe na izvodu Slap, ki z električno energijo oskrbuje približno 85 odjemalcev. Zaradi poškodbe nizkonapetostnega kabla na izvodu transformatorske postaje (TP) Koper 1 je brez električne energije 60 odjemalcev. Okvara kabla ni v povezavi z burjo. Beležimo še nekaj manjših posamičnih okvar na nizko napetostnem omrežju, ki jih sproti odpravljamo. Skupaj je trenutno približno 150 odjemalcev brez električne energije.

Zaradi zimskih razmer na Hrvaškem je prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje. Enako velja na regionalni cesti Col-Črni Vrh-Godovič.

Prelaz Vršič je zaprt zaradi zasneženega cestišča.

Zaradi nizkih temperatur so lahko posamezne ceste poledenele, ponekod na regionalnih in lokalnih cestah je na vozišču zmrznjen sneg, previdnost ne bo odveč. Voznike pozivamo naj svoja vozila očistijo preden se odpravijo na pot. Promet je zaradi jutranje prometne konice zgoščen na cestah, ki vodijo v mestna središča ter na mestnih obvoznicah.

Danes in v sredo bo na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost 110 do 140 kilometrov na uro. V četrtek bo burja postopoma slabela. V noči na torek in v torek bo morje ob slovenski obali zaradi burje močno vzvalovano. Najvišji valovi lahko presežejo višino treh metrov in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale, opozarja agencija za okolje.

Po poročanju centra za obveščanje je burja podrla več dreves, v izoli pa je veter porušil steklen pano pod električno napetostjo.

Preberite še: Burja zlomila palmo in pometala z zabojniki (foto in video)

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano