Čebelarji spodbujajo sajenje sončnic

Čebelarska zveza med svojimi aktivnostmi spodbuja tudi sajenje medovitih rastlin. S tem lahko vsak posameznik pomembno prispeva k ohranjanju narave in razvoja čebel. Z letošnjo vseslovensko akcijo sejanja sončnic želijo spodbuditi setev rastline, ki je koristna paša tako za čebele kot tudi druge opraševalce.

Z vseslovensko akcijo sejanja sončnic želijo čebelarji spodbuditi setev rastline, ki je koristna paša tako za čebele kot tudi 
druge opraševalce.
Z vseslovensko akcijo sejanja sončnic želijo čebelarji spodbuditi setev rastline, ki je koristna paša tako za čebele kot tudi druge opraševalce. 

LJUBLJANA > V čebelarski zvezi pojasnjujejo, da je sončnica zanimiva tako za kmeta kot za slovenskega potrošnika, ki vedno bolj ceni lokalno pridelano hrano. “Te rastline so pogosto okras domačih vrtov, sejemo jih pa tudi kot kulturne rastline in jih lahko vsestransko izkoristimo, saj lahko uporabimo prav vse dele rastline,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Projektu Kar sejemo, to žanjemo, ki je letos namenjen spodbujanju gojenja sončnic, so se pridružili številni partnerji, tudi kmetijske šole, ki so v maju posejale semena sončnic, ki jih je darovala Semenarna Ljubljana. Sončnice je posejalo več šol, in sicer Biotehniški center Naklo, Grm, center biotehnike in turizma Novo mesto, Biotehniška šola Rakičan, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju, Šolski center Šentjur in Biotehniška šola Ptuj.

Na kmetijsko živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni bo 27. avgusta tudi strokovna razprava o pomenu gojenja sončnic. Številni strokovnjaki različnih področij bodo predstavili širši pomen gojenja sončnic in tako spodbudili pridelavo in tudi predstavili možnosti odkupa pridelka. Po razpravi bo sledil ogled nasada sončnic. V oktobru pa bo čebelarska zveza na sejmu Narava - zdravje v Ljubljani organizirala zaključni dogodek, kjer bodo poskrbeli za pokušino domačega peciva s semeni sončnic, medu in drugo.

Na spletni strani Čebelarske Zveze Slovenije www.czs.si so objavljeni koristni nasveti za pridelavo sončnic, ki so jih pripravile strokovne službe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

STA


Najbolj brano