Poslanci potrdili ustavne sodnike in prvega tožilca

Državni zbor je danes za nove ustavne sodnike izvolil vse štiri kandidate, ki jih je predlagal predsednik republike. Dr. Matej Accetto, dr. Rajko Knez in dr. Marijan Pavčnik so prejeli prek 70 glasov podpore, medtem ko bo ddr.Klemen Jaklič mandat ustavnega sodnika začel s 57 glasovi podpore, predvsem pa z nekaterimi očitki o njegovi politični okuženosti. Poslanci so zvečer imenovali tudi novega generalnega državnega tožilca. To bo sedanji vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Štirje novi ustavni sodniki so danes zvečer že prisegli pred državnim zborom, poslancem in javnosti pa namenili tudi kratke zahvalne govore.

Jaklič o tnalu slovenske realnosti

Matej Accetto (75 glasov za, 11 proti) se je zahvalil za zaupanje in napovedal, da se bo trudil, “da se s svojim delom na ustavnem sodišču ljudem ne bi izneveril”.Rajko Knez (71 za, 13 proti) je dejal, da je prevzel breme, da zaradi svojih ustavnosodniških odločitev ne bo všečen ljudem, “ker bo vedno nekdo, ki mu moja odločitev ne bo všeč”.Marijan Pavčnik (76 za, osem proti) je v svojem kratkem nagovoru izpostavil misel nemškega pravnega strokovnjaka Gustava Radbrucha, da “ne smemo reči, da vse, kar koristi ljudstvu, je pravo. Samo to, kar je pravo, namreč koristi ljudstvu”.

Klemen Jaklič (57 za, 27 proti) je nastopil bolj obširno. V odgovor na kritike, ki jih je deležen, je izpostavil, da “kdor vladavino ljudi jemlje resno, si ne želi izvolitve s 100-odstotno podporo”. Zahvalil se je za priložnost in odgovornost služiti vsem z enakim spoštovanjem. “Ob tako trdni podpori bi šel na tnalo slovenske realnosti ne enkrat, dvakrat, ampak stokrat, če bi bilo treba,” se je zahvalil predvsem ljudem, ki so mu stali ob strani. Zahvalil se je tudi predsedniku republike Borutu Pahorju, ker je predsednik vseh, na koncu pa še Sloveniji, kamor se je na vplivno funkcijo uspel vrniti po 17 letih bivanja v tujini. 17 je kot nič v primerjavi s tistimi, ki se niso smeli vrniti nikoli, je dejal.

Zlasti iz vrst poslanske skupine ZL je v minulih dneh prišlo precej kritik na račun Jakliča. Poslanci ZL so pri svojih trditvah, da je predsednik republike na seznam kandidatov uvrstil zaradi dogovora med SMC in SDS, vztrajali tudi danes. Po njihovih trditvah gre za “vezano trgovino”, saj naj bi SDS v torek potrdila člane fiskalnega sveta, v zameno pa naj bi SMC včeraj odprla pot Jakliču na ustavno sodišče. V ZL Jakliča vidijo predvsem kot političnega aktivista, saj se je v preteklosti na javnih zborovanjih in prek svojega tviter profila izrekal v podporo Janezu Janši in trdil, da so bile Janši v procesu Patria kršene človekove pravice. “Mi bomo imenovali človeka, ki govori, da ta sklic (parlamenta op. a.) ni legitimen,” je pred tajnim glasovanjem o kandidatih za ustavne sodnike izpostavil poslanec ZL Matej Tašner Vatovec.

Poslanske skupine in poslanci sicer pred tajim glasovanjem niso na veliko obrazlagali svojih stališč. To možnost so v veliki meri izkoristili le poslanci ZL.

Poslanci so danes s 51 glasovi za in 17 proti potrdili tudi novega generalnega državnega tožilca. To funkcijo bo naslednjih šest let opravljal Drago Šketa, ki bo na čelu državnega tožilstva nasledil Zvonka Fišerja.

Šketa sicer na čelo tožilstva prihaja iz mariborskega tožilstva, kjer je lani začel svoj drugi šestletni mandat vodje tožilstva. Novi generalni državni tožilec je med svoje prioritete uvrstil predvsem pregon gospodarske ga, korupcijskega in organiziranega kriminala, poudarek pa namerava dati tudi starejšim nerešenim zadevam, sovražnemu govoru ter kršitvam pravic delavcev in ranljivim skupinam ljudi.

JANA KREBELJ


Najbolj brano