Do sobote dežja ne bo manjkalo, nato pa bo spet posijalo sonce

Vremenska slika se je v minulih dneh po pričakovanjih bistveno spremenila. Mrzel polarni zrak, ki nas je v preteklem tednu prestavil spet v zimo, se je dokončno umaknil, na vreme pri nas pa bo do vključno petka vplivala izrazita višinska dolina, ki se je včeraj in v ponedeljek poglabljala nad zahodnim Sredozemljem in se bo zelo počasi pomikala proti vzhodu.

Našim krajem se približuje severnoatlantska višinska dolina.
Našim krajem se približuje severnoatlantska višinska dolina.  

PRIMORSKA > Dinamika širšega vremenskega dogajanja je podobna evoluciji v preteklem tednu, toda z eno pomembno razliko. Anticiklon se je nad Atlantikom, podobno kot v minulih dneh, povzpel proti severu, tokrat manj močno in nekoliko bolj zahodno, v višini Islandije. Po njegovem desnem robu se zato spušča proti jugu nekoliko manj mrzel zrak, ne več iz polarnih predelov, temveč iz severnoatlantskih, ki pa je zelo vlažen in nestanoviten.

Območje višinske doline, ki se bo med drugim pomikala proti vzhodu bolj počasi, ker jo bo tam zaustavljalo območje višjega zračnega tlaka, bo danes in v prihodnjih dneh ponekod dopuščalo večje količine padavin. Prevladujoče deževno vreme z občasnimi obdobji spremenljivosti bo trajalo do vključno petka ali morda še deloma sobote.

Okrepljeni južni vetrovi

Značilnost tokratnega poslabšanja bodo tudi okrepljeni južni vetrovi, zaradi katerih bodo največje količine dežja, ki bodo ponekod lahko obilne, padle v severnih goratih predelih in v predalpskem svetu, medtem ko bodo padavine ob morju in v južnejših predelih zlasti danes manj pogoste, možna bodo tudi daljša obdobja s spremenljivim vremenom. Vsekakor zlasti ob jutrišnjem prehodu izrazite vremenske fronte, za katero bo pritekal hladnejši zrak, ne gre izključiti vsaj občasnih močnih padavin tudi ob morju. Za zdaj kaže, da bodo ponekod lahko možne tudi nevihte in krajevni nalivi.

Meja sneženja bo v teh dneh povečini na nadmorski višini okrog ali malo nad 1500 metrov, v noči na petek, ko bo začel pritekati hladnejši zrak, pa se bo spuščala. Kjer bodo v Alpah temperature dovolj nizke, bo lahko v tem tednu zapadlo zelo veliko snega. Bodisi zaradi velikih količin dežja bodisi velikih količin snega ne gre izključiti morebitnih krajevnih težav. Obremenitev rek se bo po vsej verjetnosti ponekod občutno povečala.

Ozračje se je segrelo

Temperature, ki so se v preteklem tednu zadrževale krepko pod dolgoletnim povprečjem, so se zvišale, postopna otoplitev pa se bo nadaljevala do jutrišnjega večernega prehoda hladne fronte.

Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini, ki je pretekli četrtek na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila -3,3 stopinje Celzija (kar se je zadnjič zgodilo 20. februarja), je včeraj na isti višini namerila +3,4 stopinje Celzija. Ozračje se je torej segrelo za skoraj sedem stopinj Celzija. Ničta izoterma pa se zadržuje na nadmorski višini okrog 2000 metrov. Ozračje je trenutno rahlo hladnejše od dolgoletnega povprečja.

Jutri in v petek padavine pogostejše in močnejše

Danes bo oblačno in ponekod deževno. Največ dežja bo v alpskem in predalpskem svetu, manj pa ga bo ob morju, kjer bo čez dan več spremenljivosti in bo do popoldanskih ali večernih ur predvidoma prevladovalo suho vreme. Pihal bo okrepljen južni do jugovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 19 stopinj Celzija.

Jutri in v petek bodo padavine pogostejše in močnejše. Možne bodo tudi plohe in nevihte. Količine padavin bodo ponekod lahko precejšnje. Pihal bo južni do jugovzhodni veter, ki se bo jutri zvečer in v noči na petek obrnil v burjo. Hladneje bo. V soboto kaže sprva še na morebitno povečano nestanovitnost, čez dan pa na izboljšanje. V nedeljo in ponedeljek bo, kot kaže, prevladovalo stanovitno in precej sončno vreme. BRA


Najbolj brano