Drugi tir: koalicija pričakuje tesno sodelovanje Luke Koper

Koalicija bo na jutrišnji seji vlade enotno podprla zakon, ki podjetju 2TDK omogoča začetek gradnje drugega tira.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Foto: STA
Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Foto: STA

LJUBLJANA > Državni sekretar Jure Leben je po predstavitvi osnutka na vrhu koalicije povedal, da koalicija enotno pričakuje, da bo pri gradnji drugega tira tesno sodelovala tudi Luka Koper, “ki bo imela od projekta največ koristi”. Koalicija pa je danes ministrstvu za infrastrukturo še naložila, naj začne sodelovati s civilno iniciativo. Želijo si, “da pri projektu sodelujejo tudi oni in s skupnimi predlogi izboljšamo naš projekt”.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je danes na Malti v odzivu na kritike predloga zakona o drugem tiru izrazil pričakovanje, da bo Luka Koper prepoznala pomen sodelovanja za uspeh tega projekta. Minister se je pripravljen pogovarjati o tem, ali naj se dvigne koncesija ali uvede nova taksa. Cilj je, da je predlog sprejet v četrtek na vladi.

Naš cilj je, da je predlog zakona o drugem tiru sprejet na seji vlade ta četrtek, je povedal minister ob robu konference o varnosti v cestnem prometu v Valletti.

Predlog zakona je v torek že obravnaval odbor za gospodarstvo, intenzivno potekajo parlamentarna usklajevanja, delovna skupina je zakon intenzivno usklajevala znotraj resorjev, med ministrstvom za finance in službo vlade za zakonodajo, je pojasnil.

"Tako da računamo, da bomo zakon do jutrišnje seje vlade pripravili do te mere, da bo sprejet in potem posredovan v državni zbor," je povedal Gašperšič.

Predlagan bo nujni postopek, ker je treba podjetje 2TDK usposobiti v vlogi investitorja, kar je ključno za uspešno prijavo na razpis za evropska sredstva, ki se izteče julija, je spomnil minister.

Ko bo zakon sprejet na vladi, gre torej v državni zbor, ki ga bo obravnaval po nujnem postopku, kar po ministrovih besedah pomeni, da bi se lahko sprejel že na naslednji seji.

JK, STA


Najbolj brano