Državni zbor s slavnostno sejo počastil dan državnosti

Državni zbor je nocoj s slavnostno sejo, ki so se jo udeležili tudi predsedniki republike, vlade in državnega sveta, počastil dan državnosti. V govoru je podpredsednik DZ in poslanec SD Matjaž Nemec opozoril, da "ne smemo dopustiti, da razlike upravljajo z nami, dokazati moramo, da zmoremo mi upravljati z njimi".

Premier Miro Cerar je v poslanici pred dnevom državnosti 
poudaril, da je Sloveniji osamosvojitev uspela zato, ker smo 
bili povezani v najbolj ključnih trenutkih naše samostojne, 
skupne poti. Foto: Tamino Petelinšek/Sta
Premier Miro Cerar je v poslanici pred dnevom državnosti poudaril, da je Sloveniji osamosvojitev uspela zato, ker smo bili povezani v najbolj ključnih trenutkih naše samostojne, skupne poti. Foto: Tamino Petelinšek/Sta

LJUBLJANA > Seja, ki jo je vodil predsednik DZ Milan Brglez, se je začela s častnim pozdravom zastavonoš veteranskih in domoljubnih organizacij ter igranjem himne. Poleg predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Mira Cerarja in predsednika državnega sveta Mitje Bervarja je bilo med gosti opaziti tudi predsednico ustavnega sodišča Jadranko Sovdat, predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča in člane diplomatskega zbora.

Nemec je v govoru poudaril, da je Deklaracija o neodvisnosti Slovenije, ki je bila junija 1991 sprejeta ob Temeljni ustavni listini o samostojnosti in neodvisnosti RS, "okronala upanje in hotenje slovenskega naroda v naročju samozavesti in enotnosti, ob jasni in odločni nameri imeti svojo državo". Deklaracija je po njegovih besedah tudi "pričevanje tisočih ljudi in dogodkov".

Premier Miro Cerar je v poslanici pred dnevom državnosti poudaril, da je Sloveniji osamosvojitev uspela zato, ker smo bili povezani v najbolj ključnih trenutkih naše samostojne, skupne poti. Po njej zdaj odločno in optimistično stopamo naprej. "Drug ob drugemu, drug za drugega. Pojdimo mirno in stabilno naprej," je zapisal. "Živimo v času, ko pogosto tako hitimo, da si ne vzamemo dovolj časa za zares pomembne stvari. Naj bo danes vsaj malo drugače. Danes, ko praznujemo pomemben del naše zgodovine, ko obeležujemo 26. obletnico naše neodvisnosti, vas kot predsednik vlade te naše drage Slovenije pozivam, da se ustavite. Vzemite si čas in pomislite na vse lepe trenutke naše skupne prehojene poti," je v poslanici zapisal Cerar. Po njegovih besedah se moramo spomniti trenutkov, ko smo se veselili naših uspehov, naj bo to na področju gospodarstva, znanosti, kulture, športa ali na kateremkoli drugem področju. "Ko smo bili prepoznani kot izjemni - kot takšni, kakršni tudi zares smo," je dodal.

"Takratni čas je bil zaznamovan z veličastnimi prelomnicami, ki niso bile samo niz lepih, temveč tudi težkih trenutkov," je spomnil Nemec. Dodal je, da je osamosvojitvena vojna pokazala, "da je ni sile, ki bi omajala naše goreče želje, vztrajnost, neizmerno trdnost, odločnost ter hotenje in hrepenenje zaživeti v samostojni državi".

Po Nemčevih besedah žal danes odgovore na ključna družbena vprašanja mnogokrat iščemo na napačnem mestu: "V delitvah, v nezmožnosti sobivanja, v nezmožnosti razumevanja prave vsebine." Opozoril je, da "enotnost naroda ne pomeni živeti brez razlik, temveč z razlikami, vendar ob zavedanju pomena skupnih vrednot, skupne prihodnosti".

Kot je dejal Nemec, razlike, ki so tako kot povsod tudi pri nas vedno bile in vedno bodo, ne gre podcenjevati: "Ne smemo dopustiti, da razlike upravljajo z nami, dokazati moramo, da zmoremo mi upravljati z njimi." Poudaril je še, da se v zvezi z osamosvojitvijo vse premalo govori o ponosu ob enotnosti, ki je takrat prevladala, in prevečkrat o na silo razdeljeni pogači zaslužnosti za nastanek naše države.

Slavnostno sejo DZ je popestril kratek kulturni program. Sicer pa bo nocoj na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja proslava ob dnevu državnosti in 26. obletnici osamosvojitve Slovenije, na kateri bo govoril predsednik republike Borut Pahor. Proslavo bodo naznanili pripadniki garde Slovenske vojske, ki bodo ob 21.15 z Ljubljanskega gradu izstrelili šest salv iz šestih topov.

Govoru predsednika republike bo sledil umetniški del proslave z naslovom Bolj resnično od resničnega, trše od diamanta. Podstat proslave z 80 nastopajočimi je kratek esej filozofa Petra Mlakarja o nastajanju države.

STA


Najbolj brano