Humanitarne organizacije pozivajo k uvedbi UTD

Slovenske humanitarne organizacije, združene v Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS), ob mednarodnem dnevu humanitarne dejavnosti pozivajo vlado, medije in javnost, da odprejo dialog o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji, so danes sporočili iz foruma.

V nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ki združuje 
94 organizacij, verjamejo, da bi s prehodom na univerzalni 
temeljni dohodek bistveno izboljšali položaj najranljivejših 
skupin prebivalstva in s tem prispevali k višji kakovosti 
življenja vseh prebivalcev Slovenije. Foto: Susana Vera
V nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ki združuje 94 organizacij, verjamejo, da bi s prehodom na univerzalni temeljni dohodek bistveno izboljšali položaj najranljivejših skupin prebivalstva in s tem prispevali k višji kakovosti življenja vseh prebivalcev Slovenije. Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Po študiji o možni uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji, ki jo je pripravila sociologinja Valerija Korošec, izhaja, da bi bila uvedba mogoča. Podatki kažejo, da živi pri nas pod pragom revščine 287.000 ljudi, tistih, ki so malo nad tem, pa je še veliko več.

V nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ki združuje 94 organizacij, verjamejo, da bi s prehodom na univerzalni temeljni dohodek bistveno izboljšali položaj najranljivejših skupin prebivalstva in s tem prispevali k višji kakovosti življenja vseh prebivalcev Slovenije.

“Vlada in ustrezne institucije naj delujejo odgovorno do slovenskega prebivalstva, pristopijo k temu dialogu in z ustreznimi analizami podkrepijo svoje nasprotovanje uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka,” so zapisali.

Opozorili so, da smo v zadnjih dneh priča, kako država zapravlja davkoplačevalski denar tudi za vodne topove. Menijo, da bi bilo smiselno ta sredstva vložiti v ljudi, saj “bomo na ta način gradili skupnost zadovoljnih ljudi, katerih misli ne bodo usmerjene v to, kako preživeti sebe in svoje otroke, pač pa kako izkoristiti svoje potenciale in prispevati v skupnost”.

STA


Najbolj brano