Junija nižje plače

Povprečna bruto plača za junij je bila 1602,21 evra in se je v primerjavi z majsko nominalno in realno znižala za 0,7 odstotka. Povprečna neto plača za junij pa je bila 1045,06 evra in je bila v primerjavi z majsko nominalno in realno nižja za 0,5 odstotka, je danes sporočil državni statistični urad.

Povprečna neto plača za junij  je bila 1045,06 evra. Foto: Adriana Buzleta
Povprečna neto plača za junij je bila 1045,06 evra. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Tako povprečna bruto in neto plača za junij sta se v primerjavi z junijem lani zvišali, in sicer za 2,4 in 2,6 odstotka.

Povprečna neto plača za junij je bila v mesečni primerjavi v zasebnem sektorju nižja za 0,4 odstotka, v javnem pa za 0,7 odstotka.

Povprečna neto plača za junij se je v primerjavi z majsko povprečno neto plačo najizraziteje znižala v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za 2,1 odstotka), najizraziteje zvišala pa v dejavnosti rudarstvo (za 8,2 odstotka).

Najvišja povprečna neto plača so imeli junija v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer je bila 1498,10 evra.

Povprečna bruto plača za prvo polletje je bila 1602,36 evra in je bila nominalno za 1,9 odstotka in realno za 0,3 odstotka višja od povprečne mesečne plače za enako obdobje lani.

Povprečna neto plača za prvih šest mesecev je bila medtem s 1043,88 evra za 2,2 odstotka višja kot pred letom dni. Višja je bila v vseh dejavnostih, najizraziteje, za 4,1 odstotka, pa se je zvišala v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro. Višja je bila tudi v vseh statističnih regijah - zvišanje je bilo najopaznejše v zasavski statistični regiji, za 2,9 odstotka, so navedli na statističnem uradu.

STA


Najbolj brano