Jutarnji list: V arbitraži bo večji del Piranskega zaliva pripadel Sloveniji

Odločitev arbitražnega sodišča bo objavljena v najkrajšem možnem roku, morda že v prihodnjih dneh, danes piše hrvaški dnevnik Jutarnji list, ki navaja neimenovane diplomatske vire. Tudi reški Novi list piše, da je odločitev že napisana in samo še čaka na objavo. Na slovenskem zunanjem ministrstvu navedb zaradi zaupnosti postopka ne komentirajo.

Jutarnji list  navaja, da bo odločitev sodišča podobna sporazumu Drnovšek-Račan, ki je večji del Piranskega zaliva dal 
Sloveniji, Hrvaški pa pustil mejo z Italijo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jutarnji list navaja, da bo odločitev sodišča podobna sporazumu Drnovšek-Račan, ki je večji del Piranskega zaliva dal Sloveniji, Hrvaški pa pustil mejo z Italijo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Tako Jutarnji list kot Novi list navajata, da je odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško očitno sprejeta. Novi list navaja, da je arbitražno sodišče delo končalo pred mesecem dni, vendar ni znano, kako so se arbitri odločili. Reški časnik se pri tem sklicuje celo na slovenske diplomatske vire in dodaja, da v Zagrebu “niso mogli dobiti uradne potrditve”.

Odločitev sodišča podobna sporazumu Drnovšek-Račan

Jutarnji list navaja, da bo odločitev sodišča podobna sporazumu Drnovšek-Račan, ki je večji del Piranskega zaliva dal Sloveniji, Hrvaški pa pustil mejo z Italijo. Pri tem se zagrebški časnik sklicuje na neimenovane diplomatske vire. Sporazum nekdanjih premierjev Hrvaške in Slovenije Ivice Račana in Janeza Drnovška iz leta 2001 ni zaživel, ker ga hrvaški parlament ni ratificiral.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so nad tovrstnimi trditvami hrvaških časnikov začudeni, sicer pa nimajo nobenih informacij glede njihovih navedb, prav tako jih ne morejo in ne smejo komentirati, saj je arbitražni proces v skladu z arbitražnim sporazumom zaupne narave.

Jutarnji list navaja, da odločitev arbitražnega sodišča ni obvezujoča, a bo zagotovo imela daljnosežne posledice, predvsem za odnose med Hrvaško in Slovenijo.

“Četudi bo kakšna kompromisna rešitev, bodo Slovenci to prebrali kot zmago in zahtevali uveljavitev, ne glede na odločitev hrvaškega sabora o odstopu Hrvaške od arbitražnega postopka,” piše zagrebški časnik.

Ocenjuje, da bodo morebitnim slovenskim potezam v Piranskem zalivu sledili jezni hrvaški odzivi, kar bo “dodatno zapletlo sicer vse bolj napete odnose med državama”.

Prometni zastoji kot uvod v odločitev arbitražnega sodišča

Jutarnji list tudi izpostavlja, da so prometni zastoji na slovensko-hrvaški meji samo uvod v odločitev arbitražnega sodišča. Podobno namiguje Novi list, ki prav tako napoveduje dodatno zaostritev že zaostrenih odnosov med Slovenijo in Hrvaško

Hrvaške institucije se intenzivno pripravljajo na objavo odločitve, hrvaška javnost pa bo v naslednjih dneh podrobno obveščena o celotnem postopku, ki se vleče že dolga leta, napoveduje Jutarnji list.

STA


Najbolj brano