Kopač Mrakova bo predlagala dvig minimalne plače za več kot pol odstotka

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak bo socialnim partnerjem na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta predlagala dvig minimalne plače za več kot pol odstotka, kar pomeni, da bi se pri dvigu poleg inflacije upoštevali tudi drugi kriteriji. S tem je delno sledila predlogu sindikatov, ki so predlagali zvišanje za pet odstotkov na 630 evrov neto.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Na twitterju je tako ministrica objavila, da je uspela prepričati kolege v vladi in koaliciji, da v petek lahko predlaga socialnim partnerjem dvig minimalne plače za več kot 0,5 odstotka.

Vprašanje minimalne plače je v zraku že ves teden. Sindikati namreč predlagajo, da se pri letošnji uskladitvi minimalne plače ne upošteva le inflacije kot ponavadi, temveč tudi druge kazalnike, tako da bi se minimalna plača z današnjih 604,35 evra neto zvišala za pet odstotkov na 630 evrov neto in bi se gospodarsko okrevanje odrazilo tudi v denarnicah najrevnejših.

Delodajalci na drugi strani trdijo, da takšno zvišanje minimalne plače ne bi prineslo nič dobrega, saj bi lahko povečalo brezposelnost, delo na črno in prekarizacijo, poleg tega pa zmanjšalo zanimivost Slovenije za vlagatelje. Kot izpostavljajo, je strošek plač za delodajalce že zdaj zelo visok, z dvigom minimalne plače pa naj bi največ pridobila država.

Minimalna plača se sicer uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Če bo tako tudi letos, bo zrasla za 0,5 odstotka s 790,73 evra bruto na 794,68 evra bruto. Poleg tega se lahko pri usklajevanju minimalne plače upošteva tudi gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarska rast ter gibanje zaposlenosti, pri čemer se minimalna plača enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin in velja za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja tekočega leta dalje.

STA


Najbolj brano