Kopač Mrakova v zvišanje minimalne plače na 805 evrov bruto

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak bo po današnjem posvetovanju na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) v Ljubljani ob objavi v uradnem listu upoštevala odločitev o zvišanju minimalne plače za 1,8 odstotka na 805 evrov bruto oziroma 614 evrov neto. Sindikati so se zavzemali za petodstoten, delodajalci pa največ 0,5-odstoten dvig minimalne plače.

Anja Kopač Mrak Foto: STA
Anja Kopač Mrak Foto: STA

LJUBLJANA > Pri določitvi višine minimalne plače se v Sloveniji upošteva najmanj rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Znesek minimalne plače za tekoče leto določi minister za delo po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga objavi v uradnem listu, je na novinarski konferenci po seji ESS spomnila ministrica Anja Kopač Mrak.

Kopač Mrakova je po seji ESS ostala odločena, da se minimalna plača letos ne bo usklajevala le z inflacijo, temveč tudi drugimi kazalniki. Sindikati so sicer predlagali, da bi se uskladila z vsemi indikatorji, tako da bi se zvišala za pet odstotkov na 830 evrov bruto oz. 630 evrov neto. Delodajalci so bili za največ 0,5-odstotno zvišanje, torej zgolj za uskladitev z rastjo cen življenjskih potrebščin. To bi naneslo zvišanje minimalne plače na 795 evrov bruto.

V minulem letu je minimalna plača znašala 790,73 evra bruto oziroma 604,35 evra neto.

STA


Najbolj brano