Kosovo naj ne razdvaja Slovenije in Srbije

Danes bo srbski predsednik Tomislav Nikolić z obiskom Bleda, kjer bo prisostvoval odkritju spomenika srbsko-ameriškemu izumitelju Mihajlu Pupinu, končal obisk v Sloveniji. Z gostiteljem Borutom Pahorjem sta včeraj izpostavila dobre in prijateljske odnose med državama, ki jih ne bodo skalili različni pogledi na status Kosova.

Tomislav Nikolić (desno) in Borut Pahor sta v parku Tivoli 
odprla klopco miru. Foto: STA
Tomislav Nikolić (desno) in Borut Pahor sta v parku Tivoli odprla klopco miru. Foto: STA

LJUBLJANA > Srbski predsednik je namreč včeraj pozval predsednika Boruta Pahorja k razumevanju Srbije v njenem nasprotovanju članstva Kosova v Unescu in naj bo v bodoče pri tem vprašanju bolj zadržana. Slovenija je namreč skupaj z enajstimi drugimi državami kosponzorirala predlog za vstop Kosova v Unesco, ker meni, da ima Kosovo kot suverena država odgovornost, da skrbi za ohranitev srbske kulturne dediščine na svojem ozemlju, je pojasnil Pahor. Njegov srbski kolega Tomislav Nikolić pa je menil, da bi sprejem Kosova v Unesco negativno odseval tudi na pogovore v okviru dialoga med Beogradom in Prištino o zaščiti premoženja srbske pravoslavne cerkve in srbskih kulturnih spomenikov na Kosovu. Srbi se bojijo uničenja te dediščine.

Sogovornika sta več časa posvetila begunski krizi. Slovenija bo Srbiji nudila neposredno podporo pri soočanju z begunsko krizo, v EU pa še naprej izpostavljala pomen prednostne obravnave balkanske poti, je zagotovil Pahor.

Dodal je še, da se Slovenija zavzema za skupno evropsko politiko za rešitev tega vprašanja. Nikolić je ocenil, da se države regije soočajo s katastrofalno begunsko krizo, pri čemer je Srbija ravnala odgovorno in migrantom zagotovila varen prehod k državam, ki so njihov končni cilj. Nekatere države v regiji pa se niso bile pripravljene soočiti s tem problemom na ustrezen način. A slednjih predsednik Pahor ni imenoval, čeprav je v nadaljevanju omenjal žičnate ograje.

Nikolić je spomnil na možnosti slovenskih podjetij za skupno navzočnost na tretjih trgih, v državah, s katerimi ima Srbija sklenjene prostotrgovinske sporazume, kot so Rusija, Turčija in Kazahstan. Srbija pozdravlja tudi slovensko pobudo za podpis pisma o nameri za gradnjo alpsko-zahodnobalkanskega tovornega železniškega koridorja.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se je včeraj sestal še s predsednikom DZ Milanom Brglezom in premierjem Mirom Cerarjem, v ljubljanski mestni hiši pa je z županom Zoranom Jankovićem odprl razstavo o Mihajlu Pupinu. Temu srbsko-ameriškemu izumitelju bo posvečen tudi današnji obisk Bleda.

DENIS SABADIN


Najbolj brano