Kovačič v DZ vložil več kot 48.000 podpisov

Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo je v DZ danes vložila več kot 48.000 podpisov, s katerimi zahtevajo razpis referenduma o zakonu o drugem tiru. Prizadevajo si, da bi bil referendum razpisan na isti dan kot predsedniške volitve, je ob vložitvi podpisov ponovil vodja civilne iniciative Vili Kovačič.

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili 
Kovačič Foto: STA
Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič Foto: STA

LJUBLJANA > Po njegovih ocenah je današnji dan prelomnica za demokracijo. Kovačič je bil kritičen tudi do obstoječe referendumske ureditve oz. pogojev za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma ter napovedal, da je to zadnji referendum, ki se ga razpisuje po obstoječih postopkih. Ljudem se po njegovem mnenju zdaj preprečuje, da bi prišli do veljave.

Kovačič je pojasnil, da so v DZ danes prinesli nekaj več kot 48.000 podpisov in po njegovih besedah morajo na referendumu doseči tudi potreben kvorum za uspeh referenduma oz. padec zakona. Prizadevali si bodo za to, da bo referendum razpisan na isti dan kot volitve za predsednika republike. Če to ločijo, je po njegovem mnenju katastrofa. Tisti, ki se istemu datumu upirajo, so po ocenah Kovačiča antidemokrati, saj v demokraciji velja načelo, naj čim več ljudi odloča o čim več stvareh.

V SMC so po besedah njihove uradne govornice Lilijane Kozlovič "izjemno razočarani" nad tem, da je bilo zbranih dovolj podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru. Referendumsko pobudo opredeljujejo kot "čisto politično vprašanje". V Desus vztrajajo pri dodatnih pojasnilih ministra Petra Gašperšiča, od česar bo odvisen tudi rezultat referenduma.

STA


Najbolj brano