Kozina zadovoljen s sodbo, nezadovoljen z odnosom izvršilne oblasti

Tožilec Jože Kozina je zadovoljen s pravnomočno sodbo v zadevi Istrabenz. "Lahko bi bila tudi drugačna in to je treba vzeti v zakup," je dejal na današnji novinarski konferenci, na kateri je bil kritičen do besed pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, da bi v primeru zastaranja "letele glave". Te je označil za neokusne in nedostojanstvene.

 Foto: Borut Živulović/Bobo
Foto: Borut Živulović/Bobo

LJUBLJANA > Višji državni tožilec je po odločitvi ljubljanskega višjega sodišča, ki je potrdilo sodbo v zadevi Istrabenz, dejal, da je bilo v tej zadevi, ki je bila razdeljena na dva sodna procesa, obtoženih sedem oseb, od tega jih je bilo že pred tem ponovljenim sojenjem pravnomočno obsojenih pet, kar je uspeh, še posebej, ker je bil obsojen tudi storilec predikatnega kaznivega dejanja Boško Šrot.

Zadeva Istrabenz bi sicer zastarala junija, dve leti po seji, na kateri je vrhovno sodišče odločalo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v tej zadevi in jim ugodilo. Z odločitvijo višjega sodišča, ki je bila predana prvostopenjskemu, pa je sodba postala pravnomočna.

Predsednik vlade Miro Cerar je zadovoljen, da je višje sodišče še pred zastaranjem odločilo v primeru Istrabenz, v katerem je bil nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar obsojen na pet let zapora. "V primeru Bavčar sem vesel, da končno nismo prišli do sramotnega zastaranja," je dejal.

"Tožilska funkcija je taka, da zmage sledijo porazom, to pa je treba sprejeti," je dejal in se odzval na besede pravosodnega ministra, ki je lani jeseni dejal, da bi v primeru zastaranja "letele glave".

"Z mnogimi ocenami odvetnikov se ne strinjam, strinjam pa se, da je bila po nepotrebnem podana izjava izvršilne oblasti, da bodo letele glave. Najmanj, kar je bila ta izjava, je bila neokusna in nedostojanstvena," je dejal.

Tako tožilstvo kot sodstvo imata po njegovem mnenju slabosti, ki se jih zavedajo, vendar pa meni, da odnos med izvršilno, zakonodajno in sodno vejo oblasti ne bi smel priti na tako nizko raven.

Kritičen je bil tudi do dela sodišč, saj je sam za vsebino sodbe najprej izvedel iz medijev. "Kritika leti na sodišče, ki očitna ne zna zadržati informacij ali pa ne zna vročati sodb," je dejal.

Kozina je zadevo Istrabenz vodil od leta 2009 in je zadovoljen, da jo je tudi zaključil. Kot je napovedal, bo sedaj vso energijo usmeril v pregon bančne kriminalitete. Ta po njegovi oceni napreduje, za konec junija pa je napovedal zadnjo zahtevo za sodno preiskavo.

STA


Najbolj brano