Krška nuklearka predvidoma popoldne spet v omrežju

Nuklearno elektrarno Krško (Nek), ki se je zaradi odstopanja v delovanju regulacijskega ventila glavne napajalne vode v klasičnem delu elektrarne v četrtek nekaj pred pol deveto zjutraj samodejno ustavila, naj bi po neuradnih informacijah danes popoldne znova vključili v omrežje. Po zaustavitvi je elektrarna v stabilnem zaustavljenem stanju.

Nuklearna elektrarna Krško  Foto: Martin Kerin
Nuklearna elektrarna Krško  Foto: Martin Kerin

KRŠKO > Iz Uprave RS za jedrsko varnost so ob četrtkovi zaustavitvi sporočili, da so vsi varnostni sistemi delovali pravilno, osebje Neka pa je ustrezno ukrepalo.

Predsednik uprave Neka Stane Rožman je po navedbah Neka nato pojasnil, da se je ob stabilnem obratovanju pri polni moči nuklearka samodejno zaustavila zaradi odstopanja v delovanju regulacijskega ventila glavne napajalne vode v klasičnem delu elektrarne. Vsi odzivi sistemov ob zaustavitvi so bili pričakovani in ni bilo nikakršnih vplivov na okolje, elektrarna pa je v varnem stanju zaustavitve, je poudaril.

Po zaustavitvi so v Neku začeli z natančno diagnostiko omenjene okvare. Kot je napovedal Rožman, naj bi to predvidoma odpravili že v četrtek, nuklearko pa naj bi danes vključili v omrežje.

Po današnjih neuradnih informacijah naj bi Nek popoldne vnovič sinhronizirali z elektroenergetskim omrežjem.

STA


Najbolj brano