Letos s specifiko kulturnega turizma

Na razpis za izbor nove evropske destinacije odličnosti, ki ga je v juniju objavila Slovenska turistična organizacija (STO), se je prijavilo 14 destinacij, ki zajemajo 35 slovenskih občin. Slovenija se trenutno ponaša s šestimi tovrstnimi destinacijami.

Med evropskimi destinacijami odličnosti je tudi Soča. Foto: Leo Caharija
Med evropskimi destinacijami odličnosti je tudi Soča. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Evropska komisija je za letošnjo krovno temo destinacij odličnosti izbrala kulturni turizem. Destinacije kandidatke bodo tako ocenjene glede na kriterije, ki vključujejo specifiko kulturnega turizma v Sloveniji.

Nagrajena bo destinacija z razvito turistično ponudbo, temelječo na lastnih lokalnih opredmetenih kulturnih vsebinah, ki prispevajo k večji prepoznavnosti in kakovosti destinacije in spoštujejo načela trajnostnega razvoja, so sporočili s STO. V prvi fazi ocenjevanja bo strokovna komisija ocenila prijave ter izbrala pet finalistk, ki bodo vstopile v drugo fazo izbora, to je ocenjevanje na terenu.

Zmagovalna destinacija in finalistke bodo postale članice slovenske mreže evropskih destinacij odličnosti - EDEN, ki jo upravlja STO in omogoča mednarodno promocijo ter izobraževanje. Nagrajene destinacije bodo pridobile možnost za včlanitev v evropsko združenje EDEN destinacij, ki spodbuja izmenjavo izkušenj in dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, ter omogoča povezovanje. Evropska komisija je iniciativo EDEN zagnala leta 2006, Bruselj pa igra ključno vlogo pri pripravi tekmovanja. Slovenija se ponaša s šestimi evropskimi destinacijami odličnosti - to so Goriška Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in Soča. STA


Najbolj brano