Med sedmimi inovativnimi živili tudi ajdovski tofu in kobariški jogurt

Inštitut za nutricionistiko je predstavil in nagradil sedem najbolj inovativnih, v Sloveniji proizvedenih živil, ki so prišla na tržišče v preteklem letu. Med sedmerico izdelkov sta tudi dva primorska.

Med sedmerico inovativnih slovenskih živilskih izdelkov sta 
tudi dva primorska, ajdovski tofu in kobariški jogurt. Foto: Inštitut Za Nutricionistiko
Med sedmerico inovativnih slovenskih živilskih izdelkov sta tudi dva primorska, ajdovski tofu in kobariški jogurt. Foto: Inštitut Za Nutricionistiko

SLOVENIJA > Družba Avokado d. o. o. iz Ajdovščine si je priznanje nutricionistov prislužila s svojo ponudbo tofujev. “Linija izdelkov I like tofu preseneča z domiselnostjo in pestrostjo barv in okusov, ne razočara pa tudi s svojo hranljivostjo. Izdelki so bogat vir kakovostnih beljakovin, zaradi česar predstavljajo tudi okusno alternativo mesnim obrokom,” so bili navdušeni nutricionisti.

Nagrajena inovacija kobariške Mlekarne Planika pa je eko jogurt s konopljinim oljem, ki je prvi tovrstni izdelek na slovenskem tržišču. “Gosto tekoč jogurt ima svež rahlo kisel okus, s konoplji značilno noto po oreških,” so zapisali v utemeljitvi.

V skupini pekovskih izdelkov si je nagrado prislužil ječmenov hlebček z manj soli, ki ga izdeluje Spar Slovenija, v skupini visoko-beljakovinskih živil je inštitut nagradil sveži sir EGO QUARK Ljubljanskih mlekarn, primeren za fizično aktivne ljudi, med žitnimi izdelki pa so v izbor sedmih inovativnih živil uvrstili pirino vlečeno testo ljubljanskega Žita. Nutricioniste je prepričala tudi hranljiva mešanica različnih vrst kosmičev, ajde ter bučnih, sezamovih in sončničnih semen, granole iz kaljenih semen in semen indijskega trpotca, ki jo pod imenom BIO Body cleanse muesli izdeluje vrhniška družba Nutrisslim. Sedma nagrajena živilska inovacija pa je linija Živa izdelovalca KMG Panorganic iz Ljutomera. Gre za predpakirane sveže solate in zelišča, pridelane v Sloveniji. Potrošnikom so na voljo rastoči v lončkih, kar omogoča ohranjanje svežine do uporabe živila.

Inštitut je nagrade podelil že tretje leto, osnovni namen tega nekomercialnega projekta pa je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in druge prednosti za potrošnike. ID


Najbolj brano