Mercator: Sklep sodišča se ne nanaša na nas

Sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani o priznanju postopka izredne uprave v družbi Agrokor kot tujega postopka zaradi insolventnosti se ne nanaša na Mercator, so zatrdili v Mercatorju. Mercator tako ne prehaja pod Lex Agrokor ali pod vodenje Anteja Ramljaka in ne pomeni nobene spremembe za status in poslovanje Mercatorja, so dodali.

 Foto: Dejan Mijovic
Foto: Dejan Mijovic

LJUBLJANA > Sklep sodišča s 14. julija se nanaša na hrvaški koncern Agrokor in njegove na Hrvaškem ustanovljene odvisne družbe in v ničemer ne spreminja statusa Mercatorja. Poslovanje Mercatorja vodi Mercatorjeva uprava na čelu s Tomislavom Čizmićem, ki ostaja nespremenjena, so danes zapisali v Mercatorju.

Sodišče s sklepom priznava insolvenčni postopek nad Agrokorjem in njegovimi hrvaškimi odvisnimi družbami, ki so predmet posebnega hrvaškega zakona za podjetja sistemskega pomena (t.i. Lex Agrokor), kot glavni postopek nad Agrokorjem in njegovimi hrvaškimi odvisnimi družbami.

Sklep sodišča se torej nanaša na Agrokor in njegove družbe v Republiki Hrvaški, ki so v tem sklepu tudi navedene. Gre za iste družbe, ki so navedene tudi v odločbah zagrebških sodišč izdanih na podlagi t.i. Lex Agrokor, in med temi družbami Mercator ni naveden ne v sklepih zagrebških sodišč ne v odločbi Okrožnega sodišča v Ljubljani, navajajo v Mercatorju.

"Sklep, ki ga je izdalo Okrožno sodišče v Ljubljani, se ne nanaša na Mercator, tako da ni nikakršne osnove za sklepanje, da gospod Ante Ramljak ali kdor koli drug posega v Mercatorjevo poslovanje," pravijo v Mercatorju in dodajajo, da Lex Agrokor velja samo za na Hrvaškem ustanovljene družbe.

"V Mercatorju bomo sklep še natančno preučili, ponovno pa poudarjamo, da Mercator ostaja samostojno in stabilno podjetje in da omenjeni sklep sodišča tega v ničemer ne spremeni," so še zapisali.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se bo uradno odzvalo v torek, so danes sporočili z ministrstva in dodali, da sklep sodišča še ni objavljen. Navedli pa so, da odločitev sodišča in zakon o pogojih za imenovanje izredne uprave v podjetja sistemskega pomena (t.i. Lex Mercator) nista neposredno povezana.

"Zaenkrat je znano, da Agrokor ne sme namerno izčrpavati slovenskega trgovca, ker je Mercator zaščiten z dogovorom," so navedli.

STA


Najbolj brano