Miha Juhart novi predsednik upravnega odbora DUTB

Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je danes na svoji redni seji izvolil novega predsednika. To je postal redni profesor za področje civilnega in gospodarskega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Miha Juhart.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Upravni odbor DUTB ima od 28. januarja sedemčlansko sestavo. Dosedanjim članom sta se pridružila Mitja Križaj in Miha Juhart, ki ga je upravni odbor na današnji seji izvolil za predsednika.

Poleg izvolitve predsednika so člani upravnega odbora ponovno potrdili podpredsednika upravnega odbora. To funkcijo bo še naprej opravljal Janez Širovnik. Upravni odbor se je med drugim seznanil tudi z osnutkom finančnega načrta 2017 - 2022 in obravnaval tekoče zadeve.

Juhart je leta 1996 doktoriral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, trenutno je tudi njen dekan. Poleg tega je aktiven na področju svetovanja s področja civilnega in gospodarskega prava.

“Velja za enega vodilnih slovenskih pravnih strokovnjakov s področja civilnega in gospodarskega prava, predvsem pa tudi s področja insolvenčne zakonodaje, kar je z vidika nalog in delovnih obveznosti DUTB zelo pomembno,” je januarja ob vladnem imenovanju Juharta za neizvršnega direktorja DUTB poudarila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Obenem je pojasnila, da je bil Juhart v preteklosti več let predsednik strokovnega sveta agencije za trg vrednostnih papirjev, deloval je tudi v nadzornih svetih Darsa, Nuklearne elektrarne Krško in Pozavarovalnice Save.

Vlada je januarja hkrati s potrditvijo Juharta in Križaja za neizvršna direktorja DUTB sprejela tudi odstopno izjavo Marka Simonetija, mandat neizvršnega direktorja DUTB mu je prenehal s potekom odpovednega roka 27. januarja. Simoneti, tudi predsednik upravnega odbora DUTB, je s položaja odstopil 27. oktobra lani.

Simoneti je odstopil potem, ko so v javnost prišli posnetki sej upravnega odbora DUTB, ki so razkrili pogovore o izogibanju zakonu o omejevanju plač vodilnih v državnih družbah. Simoneti je pojasnjeval, da bi morali za določeno število podjetij, ki jih na DUTB ohranjajo pri življenju, narediti izjemo od določb tako imenovanega Lahovnikovega zakona, saj je ustrezne strokovnjake za njihovo vodenje zelo težko najti.

Če je bil Simonetijev odstop eden od razlogov za imenovanje novih neizvršnih direktorjev, pa je bil drugi ta, da je bil Imre Balogh z lanskim oktobrom imenovan za glavnega izvršnega direktorja DUTB s polnim mandatom. To vlogo je začasno opravljal že od oktobra 2015, potem ko se je ekipi neizvršnih direktorjev pridružil marca tistega leta.

STA


Najbolj brano