Na Primorskem se je začelo največje cepljenje živali v zgodovini Slovenije

Z januarjem je v Sloveniji obvezno preventivno cepljenje goveda, ovc in koz proti virusni bolezni modrikastega jezika. Istrski veterinarji so z delom na terenu kljub mrazu začeli včeraj; po prvem cepljenju ga morajo pri kozah in govedu v treh do štirih tednih ponoviti, tako da imajo polne roke dela. “Cepljenje mora biti končano do konca marca, saj so takrat že aktivne krvosesne mušice, ki prenašajo to bolezen,” pravi veterinarka Barbara Strmole iz koprske veterinarske ambulante.

Veterinarji bodo v naslednjih tednih cepili drobnico proti virusni bolezni 
modrikastega jezika. Foto: Bogdan Macarol
Veterinarji bodo v naslednjih tednih cepili drobnico proti virusni bolezni modrikastega jezika. Foto: Bogdan Macarol

PRIMORSKA > Bolezen modrikastega jezika je virusna bolezen, pogostejša v Sredozemlju, v zadnjih letih pa se je razširila po Evropi. V Sloveniji so avgusta potrdili drugi primer te bolezni pri dveh ovcah na območju Ilirske Bistrice. Prvi primer so potrdili novembra 2015.

Zaradi bolezni živali ne dajejo več toliko mleka, se teže gibajo, pojavijo se jim tudi razjede in otekline. Bolezen ni nevarna za človeka, zaradi oslabelih živali pa nastaja gospodarska škoda, zato je cepljenje pomembno za zaščito živinoreje.

Cepljenje je brezplačno. Veterinarska ambulanta v Kopru je rejce iz štirih obalnih občin že decembra obveščala o januarskem cepljenju. “Preventivno moramo cepiti med 80 in 85 odstotkov živali, če želimo doseči dovolj visoko zaščito in preprečiti širjenje bolezni,” pravi Barbara Strmole. “Cepimo samo označene živali, ki so v registru. Večji rejci imajo to urejeno, manjši ljubiteljski pa še ne. Vsem svetujemo, naj živali čimprej označijo, da jih bomo lahko cepili,” priporoča veterinarka. Ocenjuje, da bodo na območju štirih istrskih občin v prvem cepljenju in pri revakcinaciji podelili skupaj 2500 aplikacij cepiva. Za živali, ki se bodo skotile v februarju in marcu, bodo junija naredili še dodaten krog. V letu 2018 pa bo treba proti bolezni modrikastega jezika cepiti še tretjič.

Barbara Strmole priznava, da je takšna preventivna akcija velik zalogaj za pet veterinarjev koprske ambulante: najprej obveščanje rejcev, dogovarjanje z vsakim posebej za cepljenje in končno cepljenja na terenu. “V Istri ni velikih farm, kot so kje drugje po Sloveniji, kjer so živali druga zraven druge in pod streho. Pri nas so rejci razkropljeni na velikem območju, pri posameznem rejcu pa je relativno malo živali. Marsikje so spuščene na pašnikih, tako jih moramo še loviti naokoli. Tako da je kar pestro. A upam, da nam bo s sodelovanjem rejcev uspelo,” se nadeja Strmoletova. Cepljenje proti bolezni modrikastega jezika bo največje cepljenje živali v samostojni Sloveniji; po ocenah bodo vsi veterinarji skupaj cepili 600.000 goveda in drobnice. Skupni strošek cepljenja, ki ga bo plačala država, je približno pet milijonov evrov. V sosednjih državah je cepljenje proti bolezni modrikastega jezika obvezno že nekaj let.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano