Najbolj urejeni in najgostoljubnejši Koper, Postojna in Žalec

Koper, Postojna in Žalec so zmagovalci letošnje vseslovenske akcije Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela - lepa in gostoljubna. Med nagrajenci, ki so jih razglasili danes v Kranjski Gori, sta med drugim tudi krajevni središči Mojstrane in Rač, najbolje ocenjen izletniški kraj pa je Velika Polana.

Koper Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Koper Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KRANJSKA GORA > Z današnjo slovesnostjo se je sklenila letošnja vseslovenska akcija Moja dežela - lepa in gostoljubna. Turistična zveza Slovenije je priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem podelila 26. zapored - akcijo je namreč začela leta 1991, v osamosvojitvenem letu, ko je Slovenija postala nova destinacija na svetovnem turističnem zemljevidu.

Na državno tekmovanje akcije se je letos uvrstilo 86 mest in krajev, deset kampov in šest mladinskih prenočišč, 26 tematskih poti, izbirali pa so tudi najbolj urejen Petrolov bencinski servis. Letos so ponovno ocenjevali tudi vojašnice Slovenske vojske.

Med večjimi mesti je letos zmagal Koper, srednjimi Postojna in manjšimi Žalec. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Izoli, med zdraviliškimi Rogaški Slatini, med izletniškimi pa Veliki Polani.

Nagrajenca v kategoriji jeder sta Mojstrana kot vaško jedro in Grad Rače kot urbano jedro. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel Hostel Pekarna v Mariboru, med kampi Kamp Menina v Logarski dolini, naj tematska pot je postala pot Živi muzej Krasa. Najbolje ocenjen Petrolov servis je tisti na Lescah.

V spletnem glasovanju so medtem ljudje presodili, da prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripada Kopru, Podčetrtku med zdraviliškimi kraji ter Izoli med turističnimi kraji.

Sklepna prireditev akcije, katere častni pokrovitelj je predsednik države Borut Pahor, se je sicer odvila v okviru Dnevov slovenskega turizma, ki so se v Kranjski Gori začeli danes in bodo trajali do četrtka. "Slovenija je iz leta v leto čedalje bolj urejena, k čemur zelo prispevajo prav turistična društva z več kot 40.000 člani in drugi sodelavci s prostovoljnim delom," so ponosni na TZS.

STA


Najbolj brano