Neprofitna najemnina ne bo večna pravica

Vlada je potrdila novelo stanovanjskega zakona in ga poslala v sprejem državnemu zboru. Tako bodo občine kmalu dobile pravico, da preverjajo upravičenost do neprofitnega stanovanja tudi pri tistih najemnikih, ki so najemno pogodbo sklenili pred oktobrom 2003.

Preverjali bodo tudi premoženjsko stanje najemnikov neprofitnih stanovanj, ki so pogodbo podpisali pred letom 
2003. Foto: Ambrož Sardoč
Preverjali bodo tudi premoženjsko stanje najemnikov neprofitnih stanovanj, ki so pogodbo podpisali pred letom 2003. Foto: Ambrož Sardoč

LJUBLJANA > Občine oziroma njihovi stanovanjski skladi lahko sedaj preverjajo le najemnike, ki so najemno pogodbo podpisali po uveljavitvi stanovanjskega zakona oktobra 2003, starejših najemnikov pa ne, čeprav se je tem najemnikom morda spremenilo premoženjsko stanje in do neprofitne najemnine ne bi smeli biti več upravičeni.

Zlorabe neprofitne najemnine

V prepričanju, da je to razlikovanje med najemniki neprofitnih stanovanj nepošteno, se je pred tremi leti na ustavno sodišče obrnila občina Izola. In uspela. Ustavno sodišče je državi naložilo, naj izenači vse najemnike. Vlada je včeraj potrdila zakon, v katerem izvršuje ustavno odločbo. Kot piše v uvodu zakonske novele, je to, da sedanja zakonodaja ne omogoča preverjanja premoženjskega stanja tistih, ki so najemno pogodbo sklenili pred oktobrom 2003, nepravično.

“Praksa kaže, da številni najemniki dejansko ne izpolnjujejo več predpisanih pogojev za pridobitev neprofitnega stanovanja v najem (dohodki so v nekaterih primerih že skoraj ekscesni, enako tudi premoženjsko stanje),” ugotavljajo na okoljskem ministrstvu, ki je pristojno za to področje. Če bodo občine oziroma stanovanjski skladi ugotovili, da stari najemniki ne izpolnjujejo več pogojev za neprofitno najemnino, jim bodo neprofitno najemnino spremenil v tržno, ne pa tudi prekinili najemnega razmerja.

Iz te izenačitve najemnikov neprofitnih stanovanj so izvzeti bivši imetniki stanovanjske pravice, ki niso odkupili stanovanja, in bivši imetniki stanovanjske pravice, ki so ostali v neprofitnem najemu v denacionaliziranih stanovanjih.

Odprava razlike pri subvencijah

Ustavno sodišče je poleg tega od zakonodajalca zahtevalo, naj odpravi tudi razlikovanje pri določanju višine subvencije za najemnike v neprofitnih in najemnike v tržnih ali hišniških stanovanjih, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja. Gre za to, da so v občinah, kjer ni dovolj neprofitnih stanovanj, tudi socialno šibki občani primorani najemati stanovanja po tržnih cenah. Do uveljavitve zakona o uravnoteženju javnih financ občin je država ljudem, ki bi imeli pravico do socialnega stanovanja, a tega ne dobijo, subvencionirala tudi del tržne najemnine. Zaradi varčevanja so subvencijo tržnega dela najemnine izgubili, zdaj pa jim jo mora zakonodajalec z novelo stanovanjskega zakona spet vrniti. JK


Najbolj brano