Nič kaj obetavna napoved za primorski praznični vikend

Z več kot sto litri padavin v Istri in več kot 150 litri na Goriškem je bil začetek letošnjega septembra med najbolj deževnimi nasploh. V zgolj desetih dneh so količine dežja marsikje že presegle mesečno povprečje.

Od severozahoda se je včeraj že približevala nova severnoatlantska višinska dolina.
Od severozahoda se je včeraj že približevala nova severnoatlantska višinska dolina. 

PRIMORSKA > Če se bo podoben trend nadaljeval tudi v drugi polovici meseca, se bomo morda približali zgodovinskemu rekordu ali ga celo presegli.

Deževen rekorder

Letošnji september marsikje že sodi (pa šele po prvih 13 dneh!) med pet najbolj deževnih v novem tisočletju. Nazadnje smo več dežja (toda ne le v prvi polovici meseca, temveč v celotnem mesecu) dočakali leta 2010. Praksa pa narekuje, da je pri nas september ali zelo deževen ali razmeroma suh mesec in zato teže skladen z dolgoletnim povprečjem. Nad našimi vzporedniki se namreč v tem obdobju pogosto srečujeta sredozemski in severni zrak. V letih, ko je prevladoval subtropski višinski greben, so bile razmere še kolikor toliko poletne in smo ob pogostem sončnem vremenu beležili razmeroma visoke temperature. Če pa so, kot v letošnjem začetku meseca, prevladovali vdori severnega zraka, so bila na dnevnem redu poslabšanja s padavinami ter nižjimi temperaturami.

Veliki temperaturni kontrasti

Zlasti v zadnjih letih so bila poslabšanja ob koncu poletja mnogokrat izrazitejša, kar se je zgodilo tudi letos. Količine padavin so vse večje, pogostejše so tudi močne nevihte z nalivi ali točo, ponekod pa nastajajo hude vremenske ujme, kar se je med drugim zgodilo tudi v minulih dneh ponekod na italijanskem polotoku. Dejstvo je, da se Sredozemlje v poletnih mesecih vse bolj segreva, kar seveda velja tudi za morje, ki nato še dalj časa ohranja toploto. Sredozemsko morje je toplejše kot nekoč. Zato se povečuje energija v ozračju. Ob vdorih hladnejšega severnega zraka pa nastajajo veliki temperaturni kontrasti, ki so temelj občutnejših poslabšanj.

Tri stopinje hladneje

V prvi polovici letošnjega septembra je šlo za ponavljajoče se sosledje globokih višinskih dolin s severnoatlantskim zrakom, ki so se zarezale v ostanke subtropskega grebena in dosegle severno Sredozemlje. Nastalo je več globokih ciklonov, ki so povzročili izdatnejše padavine. Temperature so bile večji del poslabšanja še kolikor toliko visoke, do prehoda torkove hladne fronte, ko se je ozračje občutneje ohladilo.

Radiosonda iz Rivolta je na višini 1500 metrov v prostem ozračju včeraj opoldne namerila +7,2 stopinje Celzija, ničta izoterma pa se je med poslabšanjem spustila do nadmorske višine malo nad 2500 metrov. Ozračje je bilo včeraj v povprečju za približno tri stopinje Celzija hladnejše od dolgoletnega povprečja. Arso pa je poročal, da je v torek na Kredarici zapadlo četrt metra snega. Razmere so torej že jesenske, podobno vreme pa se bo po včerajšnjem sončnem premoru nadaljevalo še vsaj nekaj dni, predvidoma vsaj do torka ali srede.

Zračni tlak zelo niha

Zračni tlak se je včeraj ob kratkotrajni okrepitvi anticiklona od ponedeljkovih 998 hektopaskalov naglo povzpel do 1018 hektopaskalov, v prvih popoldanskih urah pa je ob skorajšnjem novem poslabšanju začel znova popuščati. V prihodnjih dneh pričakujemo ob poglobitvi dveh novih severnoatlantskih višinskih dolin, spet občuten padec tlaka. Glavnina prvega poslabšanja bo nad nami danes, drugo, ki se bo začelo jutri, pa se bo zavleklo v večji del konca tedna ter nato še deloma v začetek prihodnjega.

Možne bodo tudi močnejše nevihte

Od danes do vključno nedelje bo prevladovalo spremenljivo do pretežno oblačno vreme z občasnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše nocoj in danes ponoči ter nato spet od petkovih večernih ur ali od noči na soboto. Možne bodo tudi posamezne močnejše nevihte s krajevnimi nalivi.

Zlasti ob morju bodo ob južnem vetru možne vmesne delne razjasnitve. V petek bo zapihala šibka do zmerna burja. Razmeroma hladno bo. V nedeljo čez dan kaže na verjetno delno izboljšanje. BRA


Najbolj brano