Novi generalni direktor RTVS je Igor Kadunc

Programski svet RTVS je na današnji seji z 20 glasovi za in brez glasu proti za novega generalnega direktorja zavoda izvolil Igorja Kadunca. Poleg njega je kandidaturo vložil tudi dosedanji v. d. generalnega direktorja Marko Filli, ki pa je kandidaturo le nekaj ur pred sejo umaknil. Potezo je utemeljil z osebnimi razlogi.

Fotografija je simbolična. Foto: Helena Race
Fotografija je simbolična. Foto: Helena Race

LJUBLJANA > Kadunc, ki je bil pred leti pomočnik generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za poslovno področje, je v predstavitvi svojega programa dejal, da se je kljub statusu upokojenca za kandidaturo odločil, ker mu ni vseeno, kaj se dogaja z nacionalno RTV-hišo. Brez kakovostne RTVS je po njegovih besedah demokracija v državi "invalidna".

Stanje na RTVS ni rožnato, je ocenil. Dejal je, da se radiotelevizija že deset let sooča s krizo vodenja, ki se je z leti le še poglabljala. Poudaril je, da je njegov način vodenja stalna komunikacija s sodelavci, od njih pa pričakuje visoke kompetence in pripadnost hiši.

Filli je sicer pred današnjo sejo programskega sveta dejal, da je kandidaturo umaknil iz osebnih razlogov. Kadunc in Filli sta kandidaturi vložila tudi na prejšnjem razpisu, vendar so svetniki Kadunčevo zavrnili kot nepopolno. Svetniki so se zato januarja za zaprtimi vrati odločali le med Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim ministrom za kulturo Urošem Grilcem. Takrat nobeden od treh kandidatov ni zbral zadostne podpore.

Kadunc meni, da ima radiotelevizija tudi težave z organizacijsko kulturo. Zaposleni po njegovih besedah ne smejo biti uradniki, ampak "kreativci". Napovedal je, da se bo proti sintagmi "ni denarja", ki je že leta značilna za RTVS, boril s načrtovanjem, ki bo imelo realne temelje.

V Kadunčevem programu vodenja je najti tudi napoved, da se bo najprej lotil oblikovanja tima za spremembe, saj po njegovem mnenju brez sprememb na mnogih področjih ne bo šlo. Opozoril je, da bo nujno pregledati stanje in ugotoviti, kako z razpoložljivim denarjem sestaviti program delovanja vseh uredništev in oddelkov.

Po njegovih besedah je treba spodbuditi iskanje notranjih rezerv, ki jih je kar precej. "Verjetno ne več prav veliko pri delovanju zaposlenih, ampak pri procesih, sodelovanju, iskanju najboljših rešitev," je dejal. Izrazil je še zadovoljstvo, da je pri zaposlenih na RTVS še vedno prisotna pripadnost hiši.

"Od mene ne pričakujte revolucije. Takšna hiša je namreč ne prenese," je še dodal. Kadunc bo štiriletni mandat generalnega direktorja RTVS začel že v torek.

STA


Najbolj brano