Domačini ne pomnijo takega vetra (foto)

Potem ko so bile nekatere ceste na Severnem Primorskem zaradi podrtega drevja in kamenja na cestiščih čez dan neprevozne, so se razmere glede na podatke Prometno-informacijskega centra za državne ceste v glavnem uredile. Sunki vetra so sicer predvsem v zahodni in severni Sloveniji danes ves dan odkrivali strehe in podirali drevesa.

 Foto: Mitja Marussig
Foto: Mitja Marussig

LJUBLJANA > Slovenijo so ob prehodu vremenske fronte z zahoda zajele nevihte z močnejšimi nalivi, sunki vetra, krajevno je bila možna tudi toča, ki je sicer v noči s sobote na nedeljo že prizadela del Koroške in Štajerske. Zaradi napovedanih neviht je za danes razglašena oranžna stopnja ogroženosti za vso Slovenijo, v noči na ponedeljek pa se bo vreme po napovedih vremenoslovcev umirilo.

Veliko dela imajo danes v Kanalu in okoliških vaseh, kjer po poročanju Radia Slovenija domačini tako močnega vetra ne pomnijo. Odkril je številne strehe, med drugim na dveh stanovanjskih blokih ter na osnovnih šolah v Kalu in Kanalu.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je veter strehe odkrival in ruval drevesa tudi na širšem območju Tolmina, Idrije in Cerknega. Poškodovanih je več stanovanjskih in gospodarskih objektov, zaradi podrtih dreves je bil občasno oviran promet na tem območju.

Močan veter je težave danes povzročal tudi v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Koroškem. Sredi dneva je veter odkril streho na podjetju Weber v Škofji Loki, zaradi česar je dež začel zalivati prostore. Pomagali so gasilci, ki so streho prekrili s ponjavo in vodo posesali.

V Kranju je del odkrite strehe padel na vozilo, veter je del strehe odkril tudi na objektu v Občini Gorenja vas-Poljane in v Žireh. V Šenčurju pa je drevo padlo na vozilo pri motokros stezi.

Popoldne je na območju Radelj ob Dravi odkrilo streho na podjetju Plastal. Na pomoč so priskočili gasilci, ki so na objektu prekrili pet kvadratnih metrov strehe. Prav tako so gasilci v Radljah pomagali prekriti del odkrite strehe na večstanovanjskem objektu.

Neurje je poškodovalo tudi ostrešja več stanovanjskih objektov na območju Občine Šmarje pri Jelšah. V Celju pa so gasilci sredi dneva črpali vodo iz podvoza na Kersnikovi ulici, kasneje pa so posredovali na Teharski cesti, kjer je močan veter podrl nadstrešek. Gasilci so ga s tehničnim posegom dvignili in odstranili osebna vozila. V Preserjah na območju Občine Braslovče je v drevo udarila strela. Do požara ni prišlo, so pa gasilci odžagali in odstranili poškodovane dele drevesa, ki so ogrožali promet, med drugim kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

STA


Najbolj brano