Od jutrišnjega dne v glavnem sončno in prijetno toplo

Z novo okrepitvijo subtropskega anticiklonskega grebena, ki iznad Sredozemlja in deloma severnoafriških predelov prinaša vroč in suh zrak, se je ozračje v zadnjih dneh občutno segrelo.

Včeraj se je prehodno povečala nestanovitnost.
Včeraj se je prehodno povečala nestanovitnost.  

PRIMORSKA > Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini je na višini 1500 metrov v prostem ozračju včeraj opolnoči namerila najvišjo temperaturo v tem letu doslej, +13,4 stopinje Celzija. Gre za temperaturo, ki bi bila skladna z dolgoletnim povprečjem v prvi polovici meseca julija. Zadnjič je bilo ozračje tako toplo 15. septembra lani, odtlej pa vseskozi hladnejše, v zimskih mesecih seveda tudi občutno.

Prav poletne temperature

Prevladujoča jasnina z zdaj že močnim sončnim žarčenjem in advekcija subtropskega zraka sta omogočili tudi občuten vzpon prizemnih temperatur. Na Goriškem in ponekod v notranjosti se je živo srebro v minulih dneh približalo 29 stopinjam Celzija, medtem ko je bilo ob še razmeroma svežem morju, ki ima nekaj manj kot 18 stopinj Celzija, ob odsotnosti burje, čez dan nekoliko hladneje. So pa bile ob morju ravno zaradi kopnega vetra noči toplejše, ponekod se v nočnih urah živosrebrni stolpec tik ob morju ni spustil pod 20 stopinj Celzija, kar se ponavadi dogaja v poletnih mesecih.

Občasno hladnejši in bolj vlažen zrak

Anticiklon je prinesel stanovitnost, toda občasno - kar se je med drugim dogajalo tudi včeraj - se je severno in severovzhodno od nas spuščal po njegovem vzhodnem robu proti Balkanu nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak. Zlasti v alpskem svetu je bilo v minulih dneh več spremenljivosti in so se predvsem v popoldanskih urah pojavljale krajevne plohe in nevihte. Višinski severozahodni tokovi pa so občasno ponesli nekaj nevihtnih oblakov tudi do nižin in do morja, kar je bilo včeraj nekoliko bolj občutno. V vsakem primeru je šlo, ne glede na pojave, le za občasno nestanovitnost v širšem anticiklonskem okviru.

Pojavljale so se krajevne padavine, deloma plohe in nevihte, ki so bile ob razmeroma visokih temperaturah in precejšnji razpoložljivi energiji ponekod tudi močne.

Anticiklon se verjetno še dalj časa ne bo umaknil

Kljub občasni minuli nestanovitnosti ostaja anticiklon solidno na svojem mestu, od koder se, kot kaže, verjetno še dalj časa ne bo umaknil. Ta konec tedna nam bo zlasti od jutrišnjega dne zagotovil povečini sončno in za ta čas toplo vreme, pa čeprav v glavnem kakšno stopinjo Celzija manj kot v preteklih dneh. Iz dneva v dan bo vsekakor topleje. Nekaj več spremenljivosti pa bo še danes, ko bomo prehodno še občutili vpliv včerajšnjega obrobnega spusta nekoliko hladnejšega zraka in bo tu pa tam lahko še padlo nekaj dežja.

Danes še nekaj spremenljivosti

Danes bo delno jasno do občasno spremenljivo oblačno, mestoma niso izključene občasne padavine, lahko nastane tudi kakšna ploha ali nevihta. Ponoči in zjutraj bo pihala šibka do občasno zmerna burja, ki bo čez dan oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 24 stopinj Celzija.

Jutri, v soboto in nedeljo bo prevladovalo sončno in prijetno toplo vreme z morebitno občasno delno oblačnostjo v popoldanskih urah. Najvišje dnevne temperature bodo jutri do okrog 25 stopinj Celzija, v nedeljo pa zlasti v nižinah do okrog 27 stopinj Celzija. Pihali bodo šibki krajevni vetrovi. Sončno in stanovitno vreme se bo, kot kaže, nadaljevalo tudi v začetku prihodnjega tedna.

BRA


Najbolj brano