Pahor: Pred odločitvijo arbitražnega sodišča sem miren

Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za Večer dejal, da je pred napovedano skorajšnjo odločitvijo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško miren in "zgodovinskemu trenutku primerno osredotočen". Dan po odločitvi naj bi šel v Dubrovnik, a pravi, da bo ostal doma, če bo tako ocenil skupaj z vrhom vlade.

Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za Večer 
dejal, da je pred napovedano skorajšnjo odločitvijo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško miren in 
"zgodovinskemu trenutku primerno osredotočen". Foto: Leo Caharija
Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za Večer dejal, da je pred napovedano skorajšnjo odločitvijo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško miren in "zgodovinskemu trenutku primerno osredotočen". Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Kot je dejal, ne ve, kakšna bo odločitev, ki jo bo arbitražno sodišče razkrilo v četrtek. "Vem, da je bilo sodišču s sporazumom v točki 3.b naloženo, da določi stik Slovenije z odprtim morjem. Takšen mandat ima sodišče, pričakujem, da bo to storilo. Kako bo to storilo, pa ne vem."

"Predvsem v četrtek ne bo vprašanj. Dobili bomo odgovor o meji, ki ga čakamo 26 let. Imeli bomo sodbo poklicanega tribunala, ki nam daje pravno podlago za uveljavitev poteka meja in končno rešitev vprašanja meje, kar bi moralo pomeniti končno razbremenitev obeh držav," je povedal in dodal, da upa, da bo to potekalo mirno, brez incidentov.

Pahor je v intervjuju spregovoril tudi o prihajajočih predsedniških volitvah, na katerih se bo potegoval za še en mandat. Potrdil je, da ne bo kandidat SD. "Skupaj smo tako ocenili. V tej kampanji utegnejo biti na mizi tudi teme, ki bodo pokazale razlike med mano in njimi. Sprava, privatizacija ...," je nanizal. Na očitke, da je razvrednotil funkcijo predsednika republike, odgovarja, da bi, če bi želel politično pozornost, veliko težje dosegel to, kar razume, da je njegova naloga. "Zagotavljam. Preveč sem izkušen, da ne bi vedel, kako se stvarem streže." Ob tem je napovedal, da bo to, kar dela, če bo vnovič izbran, delal le še bolj zavzeto. "Če bodo ljudje ocenili, da želijo v tej funkciji drugačnega politika, bodo tako izbrali," je dodal.

Ne skriva sicer, da po odločitvi pričakuje tudi notranjepolitične očitke. "Kdo bo bolj zadovoljen, kdo pa manj. Ne pozabite, koliko notranjepolitičnih diskusij je bilo, imeli smo referendum o sporazumu, bitka je bila huda," je spomnil. A je ob tem dejal, da je miren, ker je "nedvoumno prepričan, da sem v pogajanjih glede določitve meje dosegel vse, kar je bilo mogoče. Točka 3.b. Ne le takrat, ampak sicer. Več se ne da".

Tudi na opozorilo o tem, da hrvaška stran vztraja pri stališču, da je arbitraža mrtva, je spomnil na leto 2009: "V začetku leta se ni zdelo, da bi kdorkoli lahko spremenil stališča, potem pa smo v novembru imeli podpis arbitražnega sporazuma v Stockholmu. Vmes se je zgodilo vse, kar se med dvema državama mora, da prideta do rešitve. Mislim, da se lahko zgodi tudi sedaj."

Strategija po razglasiti odločitve je sicer naloga vlade, je dejal in zagotovil, da se o tem pogovarjajo, on pa svetuje, kar misli, da je prav. Kaj to je, ni razkril.

Za 30. junij ima Pahor sicer načrtovan obisk foruma v Dubrovniku. "O tem se bom posvetoval s predsednikom vlade in zunanjim ministrom, tudi s Kolindo (predsednico Hrvaške Grabar-Kitarovićevo op.p.). Ali bi bilo boljše, da sva v tisti situaciji skupaj, da si pomagava, ali pa, da nisva," je dejal in dodal, da bo, če z vrhom vlade ocenijo, da je boljše, da je predsednik republike v takšni situaciji v državi, to upošteval.

Pred dnevom državnosti je Pahor ocenil tudi stanje v državi. Kot pomembno je izpostavil, da smo "gospodar svoje usode". Skrbi pa ga, da so se precej ustavili resnejši reformni premiki - po njegovem mnenju bi bil čas predvsem za zdravstveno reformo - in da se premalo zavedamo, "kako pomembna je posodobitev celotnega varnostnega sistema, preden bi se kaj usodnega zgodilo in bi potem obžalovali, da tega nismo storili pravočasno".

STA


Najbolj brano