Po svoji aferi bi SDS testirala vse funkcionarje

Bi se morali funkcionarji testirati na droge? Poslanci menijo, da ne, vsaj ne na takšen način, kot je to v svojem zakonu predlagala poslanska skupina SDS. Delodajalec lahko že zdaj funkcionarja, tako kot vse druge zaposlene, napoti na test. Posebno testiranje bi pomenilo prevelik poseg v zasebnost funkcionarjev, v predlogu, ki ga je pripravila SDS, pa tudi niso zajeti vsi funkcionarji in vse psihoaktivne snovi, ki lahko zamračijo njihovo presojo.

Predlog zakona o testiranju poslancev na droge je predlagala 
SDS; na fotografiji Janez Janša in Danijel Krivec.  Foto: STA
Predlog zakona o testiranju poslancev na droge je predlagala SDS; na fotografiji Janez Janša in Danijel Krivec.  Foto: STA

LJUBLJANA > Poslanska skupina SDS je svoj predlog zakona za obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge v postopek vložila po tistem, ko je v javnost prišel posnetek, na katerem drogo uživajo mladeniči, domnevno člani podmladka SDS. Zaradi posnetka se je pod plazom obtožb o zasvojenosti znašel nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš. Ta je v družbi mladih, ki na posnetku očitno “snifajo” kokain, vendar pa dogajanje le opazuje in pri njem ne sodeluje. Nekateri mediji so objavili še imena drugih mladeničev s posnetka. Med uživalci droge naj bi bil mladenič, ki je zdaj občinski svetnik v Občini Oplotnica, v preteklosti pa je bil stažist pri evropski poslanki Romani Tomc.

Javnost ima pravico vedeti

Afera se je končala tako, da posnetek zdaj preučujejo pristojni organi. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je na lastno pobudo opravil test na droge in javno objavil rezultate, ki so negativni, poslanska skupina SDS pa je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona za obvezno testiranje funkcionarjev na droge.

Že veljavna delovnopravna zakonodaja delodajalcu omogoča, da v primeru suma zlorabe drog delavca napoti na pregled.

Sovpadanje te afere z vložitvijo predloga zakona je za večino drugih poslanskih skupin dokaz, da želi SDS disciplinirati svoje vrste in neposlušnim poslancem, kakršen je bil Čuš, pokazati, kaj jih lahko doleti. V SDS zatrjujejo, da so njihovi nameni čisti. Predlog zakona so vložili že leta 2011, tudi takrat neuspešno, zdaj so poskusili znova, ker menijo, da ima javnost pravico vedeti, ali nosilci državnih oblasti delujejo pod vplivom prepovedanih substanc. “Za funkcionarje, ki nimamo ničesar skrivati, obvezno testiranje ne predstavlja nobenih težav. Javnost pa bo razbremenjena špekulacij oziroma manipulacij, če njihovi predstavniki dejansko uživajo prepovedane droge,” je v imenu SDS pojasnil Danijel Krivec. V krog funkcionarjev, ki bi morali na testiranja, bi po predlogu SDS sodili poslanci DZ, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji. Rezultati testiranj bi bili javno objavljeni.

Vlada se s takšnim predlogom zakona ne strinja. Nina Pirnat, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je opozorila, da bi tak zakon pomenil prevelik poseg v zasebnost, hkrati pa ne bi rešil celovite problematike vseh psihoaktivnih snovi, ki lahko vplivajo na opravljanje nalog funkcionarjev. Poleg tega že veljavna delovnopravna zakonodaja delodajalcu omogoča, da v primeru suma zlorabe drog delavca napoti na pregled. Podobnega mnenja so v vseh koalicijskih strankah in v ZL, kjer poleg tega v zakonu vidijo tudi odvračanje pozornosti javnosti z drugih problemov.

Odvisnost od drog in od kriminala

Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa medtem razpravo o drogah vidi kot pomembno in potrebno, vendar meni, da je problem veliko širši, kot ga naslavlja zakon. V to razpravo bi bilo treba vključiti tudi problematiko zdravil, ki imajo lahko podobne učinke kot droga, in problematiko dopinga, ki morda tudi v parlamentu povzroča, da so nekateri nastopi zelo evforični. Ob teh razpravah se je treba poglobiti v verodostojnost testov ugotavljanja prisotnosti drog, vprašati pa se je treba tudi, koliko bi vsa ta testiranja stala. Ne glede na vse so droge pomembna tema, saj morajo biti poslanci zgled mladim, je poudaril Dobovšek. Pomembno pa je še eno vprašanje: kje funkcionarji dobijo drogo. “Prihaja ne samo do odvisnosti od drog, ampak tudi do odvisnosti od tistega, ki te droge dobavlja,” je opozoril na možni vpliv kriminalnih ozadij na vodenje politike. Da bi takšen zakon potrebovali, so se s poslanci SDS strinjali v NSi. Predlog SDS pa bi bilo treba po njihovem dodelati morda tudi z vključitvijo sodnikov in občinskih svetnikov. “Seveda bi s tem narasel strošek. Nenazadnje je vložitev tega predloga zakona povezana z okoliščinami, kjer naj bi bil ravno občinski svetnik stranke predlagatelja domnevno vpleten v uživanje prepovedanih drog,” je razmišljal poslanec Jernej Vrtovec. JANA KREBELJ


Najbolj brano