Počivalšek: Dvig minimalne plače negativen impulz za gospodarstvo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob predlogu ministrice za delo Anje Kopač Mrak o dvigu minimalne plače danes izrazil ostre kritike do po njegovem mnenju prenagljene poteze. Poudaril je, da vladna ekipa glede tega vprašanja ni bila v celoti usklajena, saj ministrica njega ni prepričala.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko 
Počivalšek je prepričan, da je dvig minimalne plače negativen 
impulz za  gospodarstvo.  Foto: STA
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je prepričan, da je dvig minimalne plače negativen impulz za gospodarstvo.  Foto: STA

LJUBLJANA > Minister Zdravko Počivalšek je navedel, da je Anja Kopač Mrak“morda prepričala koalicijske partnerje in druge kolege v vladi, mene pa zagotovo ne”. Prepričanje, da takšne poteze predstavljajo tveganje za gospodarstvo, je predstavil tudi na sestanku koalicijskih partnerjev, “in bolj jasen, kot sem bil, ne bi mogel biti”.

Z vidika izboljševanja konkurenčnega položaja gospodarstva v Sloveniji je dvig minimalne plače po ministrovem mnenju korak v napačno smer. Povzročil bo dodaten pritisk na podjetja po plačevanju davkov in prispevkov ter upočasnil zaposlovanje, predvsem v storitvenem sektorju. Dvig minimalne plače predstavlja dodatno tveganje za delo na črno, prav tako za prekarizacijo, so Počivalškove argumente navedli na spletnih straneh ministrstva.

Kopač Mrakova je v četrtek na twitterju objavila, da je uspela prepričati kolege v vladi in koaliciji, da v petek lahko predlaga socialnim partnerjem dvig minimalne plače za več kot 0,5 odstotka. Koalicijski dogovor je potrdil tudi premier Miro Cerar, ki je na twitterju zapisal, da vlada skrbi za tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč. “V tej luči tudi dogovor vseh koalicijskih partnerjev za dvig minimalne plače,” je dodal. A očitno vsi vendarle niso bili enakega mnenja.

Kot so navedli na gospodarskem ministrstvu, je urad za makroekonomske analize in razvoj leta 2014 ocenil, da je dvig minimalne plače v času krize vplival na izgubo 7000 delovnih mest, dolgoročno pa 18.000 delovnih mest.

V zadnjih letih se je znesek minimalne plače povečeval hitreje, kot se je zviševala povprečna plača. Med državami EU se Slovenija po dvigu minimalne plače uvršča na visoko sedmo mesto. Slovenija je med državami, ki so bile v največji krizi znotraj EU in imajo minimalno plačo, z naskokom na prvem mestu (pred Portugalsko, Španijo, Hrvaško, Irsko in Grčijo).

“Od januarja 2016 trije dodatki ne štejejo več v minimalno plačo: dodatek za nočno delo, za delo v nedeljo ter delo za praznike in dela proste dneve po zakonu. Zgolj to je stroške dela v gospodarstvu povečalo za 30 milijonov evrov. Minimalna plača ne sme biti instrument socialne politike,” je poudaril Počivalšek.

STA


Najbolj brano